niedziela, maja 29, 2022

Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

Pyszne, kruche, idealne na jeden kęs ciasteczka serowe przygotowane na bazie twarogu na sernik z wiaderka. Gwarancją ich kruchości i delikatności jest cienkie rozwałkowanie ciasta.
Ekspresowe ciasteczka serowe


Ekspresowe ciasteczka serowe - składniki:

  • 40 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych ciastek


Ekspresowe ciasteczka serowe - przepis:

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj twaróg i olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto podziel na cztery części.
  • Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkuj (na grubość około 2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy.
  • Dowolną  foremką wycinaj ciastka i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciastka serowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
  • Po upieczeniu oprósz wierzch ciasteczek cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasteczka serowe

Ekspresowe ciasteczka serowe

sobota, maja 28, 2022

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę roladki z chleba tostowego z dodatkiem sosu majonezowego z ketchupem, sera żółtego i parówki. 
Roladki z chleba tostowego



Roladki z chleba tostowego - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 5 długich parówek


Roladki z chleba tostowego - przepis:

  • Kromki chleba tostowego rozwałkuj przy pomocy wałka do ciasta. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem
  • Każdą kromkę chleba posmaruj mieszanką majonezu i ketchupu. Następnie na każdej kromce chleba ułóż kolejno: plasterek sera żółtego i połówkę parówki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. 
  • Rollsy z chleba tostowego wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

Roladki z chleba tostowego

czwartek, maja 26, 2022

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Pyszna surówka do obiadu z białej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej i kukurydzy. :)
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą



Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą - przepis: 

  • Białą kapustę poszatkuj, dopraw dużą szczyptą soli, ugnieć ręką. 
  • Do kapusty dodaj pokrojone w kostkę ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, odsączoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wymieszaj. 
  • Do warzyw dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą

środa, maja 25, 2022

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Miękkie, aromatyczne i soczyste kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa drobiowego: piersi z kurczaka i polędwiczki z indyka, panierowane w pysznej mieszance składającej się z płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na kotlety:

  • 600 g mielonej piersi z kurczaka
  • 500 g mielonej polędwiczki z indyka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka
  • mąka pszenna
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 5,5 łyżki siemienia lnianego
  • 5,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki rozkruszonych płatków kukurydzianych
  • dodatkowo: olej do smażenia


Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce - przepis:

  • Do miski przełóż oba rodzaje mięs, wbij jajka, dodaj majonez, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz i dużo czosnku granulowanego. Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i rozkłóć widelcem, do drugiego mąkę, a do trzeciego mieszankę płatków owsianych, siemienia lnianego, sezamu, płatków migdałowych i płatków kukurydzianych.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach owsianych wymieszanych z pozostałymi składnikami.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

Mielone kotlety drobiowe w pysznej panierce

wtorek, maja 24, 2022

Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

Wyśmienity, idealnie doprawiony krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem słodkich jabłek i selera naciowego.
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora - składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże, słodkie jabłka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonego kalafiora - przepis:

  • Kalafiora podziel na różyczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i pokrojonego w plastry selera naciowego. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka. 
  • Dodaj upieczone różyczki kalafiora. Wlej bulion, dopraw tymiankiem. Gotuj przez 10 minut.
  • Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
Smacznego!
Krem z pieczonego kalafiora

Krem z pieczonego kalafiora

poniedziałek, maja 23, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Pyszna i pożywna zapiekanka makaronowa z wędliną, pomidorami, papryką i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką


Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 300 g wędliny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok.
  • Na patelni po smażeniu szynki wlej olej, dobrze rozgrzej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj podsmażoną szynkę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, bazylią oraz oregano. 
  • Sos dokładnie wymieszaj z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i papryką

niedziela, maja 22, 2022

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Przepyszne ciasto warstwowe składające się z ciasta kakaowego, budyniowego kremu ajerkoniakowego, biszkoptów nasączonych kawą i kremem śmietankowym. Bardzo polecam!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie - składniki na ciasto kakaowe:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 160 g drobnego cukru
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kapitańskie - składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 200 g masła
  • 150 ml ajerkoniaku

Ciasto kapitańskie - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej, mocnej i ostudzonej kawy
  • gorzkie kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kapitańskie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. 
  • Wodę wymieszaj z olejem. Cały czas ubijając, powoli, małym strumieniem wlewaj wodę z olejem. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka i 100 g cukru. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną masę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 350 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch z pozostałym cukrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Następnie dodaj ajerkoniak, krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Złóż ciasto. Ciasto kakaowe nasącz 3 łyżkami kawy. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego. W kawie mocz biszkopty i układaj na kremie. Biszkopty przykryj pozostałym kremem ajerkoniakowym. Teraz wyłóż krem śmietankowy. Ciasto włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto gorzkim kakao.
Smacznego!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie


Źródło przepisu: mojewypieki.com

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger