niedziela, maja 22, 2022

Ciasto kapitańskie

Przepyszne ciasto warstwowe składające się z ciasta kakaowego, budyniowego kremu ajerkoniakowego, biszkoptów nasączonych kawą i kremem śmietankowym. Bardzo polecam!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie - składniki na ciasto kakaowe:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 160 g drobnego cukru
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kapitańskie - składniki na krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 200 g masła
  • 150 ml ajerkoniaku

Ciasto kapitańskie - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej, mocnej i ostudzonej kawy
  • gorzkie kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kapitańskie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto kakaowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. 
  • Wodę wymieszaj z olejem. Cały czas ubijając, powoli, małym strumieniem wlewaj wodę z olejem. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj krem ajerkoniakowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka i 100 g cukru. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną masę. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 350 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch z pozostałym cukrem. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Następnie dodaj ajerkoniak, krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Złóż ciasto. Ciasto kakaowe nasącz 3 łyżkami kawy. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu ajerkoniakowego. W kawie mocz biszkopty i układaj na kremie. Biszkopty przykryj pozostałym kremem ajerkoniakowym. Teraz wyłóż krem śmietankowy. Ciasto włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto gorzkim kakao.
Smacznego!
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie


Źródło przepisu: mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Z chęcią bym spróbowała tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne warstwy i w ogóle całe ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger