wtorek, maja 17, 2022

Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi

Doskonałe, niesamowicie puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem z daktyli, gorzkiej czekolady i orzechów laskowych. Idealnym dopełnieniem tego wypieku jest kruszonka. Bardzo polecam! 
Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi


Składniki na rozczyn: 

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • masło i otręby owsiane do wysmarowania keksówek
  • dodatkowo: kilka łyżek letniego mleka do posmarowania ciasta 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g suszonych daktyli 
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 75 cukru



Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera włóż daktyle, czekoladę i orzechy. Wlej masło. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. 
  • Wróć do ciasta. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta o wymiarach około 30x40 cm. Każdy placek posmaruj nadzieniem. Rozpoczynając od krótszego boku zwiń ciasto w rulon do połowy prostokąta. Drugą połowę prostokąta również zwiń w rulon, w taki sposób by uzyskać dwa rulony przytulone do siebie. Tak samo postępuj z drugą połową ciasta. 
  • Dwie keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj masłem i obsyp otrębami owsianymi. Ciasta przełóż do keksówek, przykryj ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasta wysmaruj letnim mlekiem, posyp kruszonką, delikatnie dociskając ją do ciasta. 
  • Ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi

Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi

Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi

Ciasto drożdżowe z czekoladą, daktylami i orzechami laskowymi

2 komentarze:

  1. Zjadłabym takie ciacho. Musi byc słodkie przez te daktyle

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco słodkie nadzienie. Koniecznie muszę taką upiec. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger