środa, września 06, 2023

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka zwane również Panią Walewską to pyszne ciasto składające się z dwóch blatów ciasta kruchego z dodatkiem powideł śliwkowych, bezy i orzechów włoskich, przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Warto wypróbować! :)

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka - składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka

Ciasto Pychotka - składniki na bezę: 

  • 4 białka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto Pychotka - składniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek rozmiar M
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 450 g powideł śliwkowych
  • 125 g orzechów włoskich


Ciasto Pychotka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.  
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Formy do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (UWAGA! ja zrobiłam ciasto w nieco mniejszej formie, dlatego jest dość wysokie). Dno foremek wylep ciastem (możesz również upiec najpierw jedno ciasto, potem drugie, pamiętaj jednak, by surowe ciasto zawsze przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
  • Ubitą masę bezową równomiernie rozłóż na powidłach, na dwóch blatach kruchego ciasta. Całość posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Blaty kruchego ciasta z dodatkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W  rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat kruchego ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Na 15 minut przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

poniedziałek, września 04, 2023

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym, owinięte plastrami boczku, to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 700 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła włoskie

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Cienko rozbij tłuczkiem do mięsa. Z obu stron dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na przygotowane wcześniej filety wyłóż pieczarki, posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki zawiń w plasterki boczku. W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. 
  • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

sobota, września 02, 2023

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Lekka, pyszna zupa koperkowa z ziemniakami, ryżem i marchewką.

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa - składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 4 łyżki ryżu długoziarnistego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 250 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Zupa koperkowa - przepis:

  • W garnku roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Smaż 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty. 
  • Teraz wlej bulion i dodaj ziarna ryżu. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekany koperek. 
  • Garnek zdejmij z ognia. Zapraw zupę śmietaną. Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 1 chochlę gorącej zupy. Zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj. 
Smacznego!
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

czwartek, sierpnia 31, 2023

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Szybki i prosty w przygotowaniu, aromatyczny makaron w kremowym sosie kurkowym ze szpinakiem i kurczakiem.
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżych kurek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g szpinaku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia + 1 łyżka masła


Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut. 
  • Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia. Kurczaka przełóż na talerz. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć masło. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smaż na najwyższej mocy palnika przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka, wlej bulion i śmietankę. Gotuj na dość dużej mocy palnika, do zgęstnienia sosu. Dodaj szpinak i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Makaron wyłóż na talerze i polej sosem. 
Smacznego! 
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem


sobota, sierpnia 12, 2023

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Wyśmienite, słodko-kwaśne, odwrócone ciasto z wiśniami z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto z wiśniami jest wilgotne, puszyste i aromatyczne. Prosto, szybko i pysznie!

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na warstwę z wiśniami:

  • 900 g świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 125 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia 


Odwrócone ciasto z wiśniami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w  temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 30 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj bardzo cienką warstwą masła. Równomiernie rozłóż warstwę wiśniową. Na tak przygotowany spód wylej ciasto. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut. 
  • Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem odwróć ciasto do góry nogami i oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami


czwartek, sierpnia 10, 2023

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, maślane ciasto z borówkami i kruszonką.
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 190 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g borówek

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę: 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g masła

Ciasto z borówkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Wlej mleko. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp borówkami i kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką


wtorek, sierpnia 08, 2023

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Wyśmienity, kremowy, puszysty sernik na kakaowym spodzie z dodatkiem świeżych wiśni. Pycha!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami - składniki na spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 300 g masła
  • 2 żółtka

Sernik królewski z wiśniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka + 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru (UWAGA!!! jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj 1 szklankę cukru)
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 600 g wydrylowanych wiśni

Sernik królewski z wiśniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i jedną część włóż na 1 godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem, które było w lodówce wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, białka oraz wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodaj śmietanę kremówkę, proszki budyniowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejsz moc miksera do minimum, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj twaróg.
  • Masę serową wylej na podpieczony spód. Ułóż drylowane wiśnie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj na dużych oczkach tarki na masę serową i wiśnie.
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger