piątek, września 22, 2023

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Lekki jak puch, rozpływający się w ustach sernik na ucieranym, kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na spód:

  • 125 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na sernik:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mleka


Puszysty sernik na ucieranym spodzie - przepis:

  • Przygotuj spód. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Kolejno dodaj mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep przygotowanym ciastem. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na spód w formie. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut. 
  • Wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej polewą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie


środa, września 20, 2023

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Ekspresowy w przygotowaniu, jednogarnkowy makaron z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą w sosie serowym przygotowanym na bazie sera żółtego i mozzarelli.
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1300 ml wody lub bulionu drobiowego
  • 500 g suchego makaronu
  • 400 g sera żółtego
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę oraz wodę lub bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
  • Na patelnię dodaj suchy makaron. Często mieszając, całość gotuj do miękkości makaronu. Dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki oraz połowę mozzarelli. Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu roztopienia się sera. 
  • Wierzch makaronu posyp pozostałą mozzarellą. Przykryj pokrywką. Gotuj 5 minut. Wierzch makaronowego dania jednogarnkowego posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

poniedziałek, września 18, 2023

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Zdrowa, pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli. 

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 400 g)
  • 2 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 małego pęczka natki pietruszki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - przepis:

  • Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. 
  • Do miski dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, mozzarellę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przed podaniem włóż sałatkę na 30 minut do lodówki. 
Smacznego!
Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

piątek, września 15, 2023

Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

Pyszny, sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem grzybów, marchewki i papryki.
Gulasz wieprzowy z grzybami


Gulasz wieprzowy z grzybami - składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g świeżych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, oregano, pieprz cayenne, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Gulasz wieprzowy z grzybami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i rozmarynem, dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż do zarumienienia. Mięso przełóż do dużego garnka. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. 
  • Na patelnię dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż 10 minut. Przełóż do garnka z mięsem. 
  • Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj do garnka z mięsem i grzybami. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Całość zagotuj. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika, gotuj przez 1 godzinę 15 minut. 
  • Do garnka wlej przecier pomidorowy i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zapraw gulasz. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru i mąkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami


środa, września 13, 2023

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Pyszny, aksamitny, kremowy sernik z wiśniami na kakaowym spodzie z kruszonką.
Sernik z wiśniami i kruszonką


Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na spód:

  • 220 g kakaowych herbatników
  • 75 g miękkiego masła

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 4 jajka
  • 350 g odsączonych wiśni z kompotu

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Sernik z wiśniami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki migdałowe i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył. Dodaj miękkie masło, dokładnie zagnieć w taki sposób, by powstała jednolita, wilgotna masa. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep powstałą masą. 
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser, dodaj jogurt grecki, cukier, cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. 
  • Gotową masę serową wylej na przygotowany w tortownicy spód. Na wierzchu ułóż wiśnie. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką


poniedziałek, września 11, 2023

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Przepis na schab w aromatycznym sosie kurkowym. Polecam!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym - składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kg schabu
  • 400 g kurek
  • 2,5 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie kurkowym - przepis:

  • W garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. 
  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Mięso włóż do gotującego się wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę 30 minut.
  • W międzyczasie oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut. 
  • Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste. 
  • Jak mięso będzie miękkie, dodaj do garnka pokrojone kurki. Dokładnie wymieszaj, gotuj 5 minut. 
  • Zapraw sos. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru, mąkę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. 
Smacznego!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym


sobota, września 09, 2023

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Pyszny przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami: ziemniakami, papryką i marchewką. Polecam. :)
Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • suszony rozmaryn
  • olej do smażenia

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę, a marchewkę w półplasterki. 
  • Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Powstałą mieszanką natrzyj filety z piersi kurczaka. 
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Kurczaka zdejmij z patelni. 
  • Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, paprykę i marchewkę. Wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika, pod przykryciem, przez 5 minut. 
  • Na patelnię wlej pozostałe pół szklanki bulionu. Na warzywach ułóż podsmażone piersi z kurczaka. Całość przykryj pokrywką i gotuj na dość niskiej mocy palnika przez około 30 minut - do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. Przełóż mięso na talerz. 
  • Zwiększ moc palnika do średniego i gotuj warzywa jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger