Pyszne kotleciki z ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek z dodatkiem bułki tartej i koperku to szybka i tania propozycja na bezmięsny obiad. Gwarantuję, że to pyszne danie wegetariańskie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kotlety z jajek wyśmienicie smakują solo, jednak jeśli chcesz możesz je podać z ulubionym sosem lub ziemniakami i surówką. Są równie pyszne na ciepło, jak i na zimno.
Kotlety jajeczne - składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
 - 1 surowe duże jajko lub 2 małe
 - 2,5 łyżki bułki tartej
 - 3 łyżki posiekanego koperku
 - przyprawy: sól i pieprz
 - bułka tarta do obtoczenia wegetariańskich kotlecików
 - olej do smażenia
 
Jak zrobić kotlety z jajka?
- Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij przy pomocy widelca.
 - Do ugniecionych jajek dodaj surowe jajko, bułkę tartą, koperek i przyprawy.
 - Masę wymieszaj, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
 - Na patelni rozgrzej olej.
 - Z przygotowanej masy uformuj niewielkiej wielkości kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
 - Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni - do zarumienienia.
 
Smacznego!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz