sobota, września 26, 2020

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Pyszne, jesienne ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: jabłkowej i budyniowej z dodatkiem galaretki. Całości dopełnia lukier, którym polany jest wierzch ciasta. Pycha!
Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym



Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym z galaretką - składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe


Ciasto jabłkowo-budyniowe - składniki na krem budyniowy z galaretką:

  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie waniliowe (proszek budyniowy: 2x40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g masła


Ciasto jabłkowe z kremem budyniowo-galaretkowym - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Pozostałe składniki:

  • około 150 g herbatników kakaowych
  • około 150 g herbatników jasnych


Jak zrobić ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż herbatniki kakaowe.
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do garnka, dodaj cukier i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 10-15 minut - do czasu, aż zmiękną. Kolejno dodaj galaretki (proszek) i mieszaj do czasu ich całkowitego rozpuszczenia się. Masę pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, by masa jabłkowa całkowicie stężała.
  • Przygotuj masę budyniowo-galaretkową. W 1 szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe i ugotuj gęsty budyń. Kolejno wsyp galaretki i energicznie mieszaj do momentu, aż ulegną całkowitemu rozpuszczeniu. Pozostaw do ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • Na stężałą masę jabłkową wyłóż masę budyniowo-galaretkową. Na wierzchu ułóż jasne herbatniki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Polukruj ułożone na cieście herbatniki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z jabłkami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger