wtorek, listopada 28, 2023

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Przepis na makaron z kurczakiem w kremowym sosie przygotowanym na bazie suszonych pomidorów, świeżej bazylii, śmietany kremówki i parmezanu. Prosto, szybko i pysznie! 
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu


Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle, fettuccine lub pappardelle
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1/4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól i pieprz

Makaron z kurczakiem kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka, gotuj na dość dużej mocy palnika przez około 15 minut - do całkowitego odparowania wody i lekkiego zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do wysokiego naczynia dodaj połówki suszonych pomidorów, bazylię, wlej bulion i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolity, kremowy sos. 
  • Powstały sos dodaj na patelnię z kurczakiem. Wymieszaj. Dodaj 0,5 szklanki parmezanu, ponownie wymieszaj. 
  • Sos gotuj na dość wysokiej mocy palnika przez około 10-12 minut - do redukcji i  zgęstnienia sosu. 
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos, dokładnie wymieszaj. 
  • Makaron wyłóż na talerze. Posyp pozostałym parmezanem i udekoruj liśćmi bazylii.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonych pomidorów i parmezanu

3 komentarze:

  1. Chętnie spróbuję. Nigdy nie jadłam takiego sosu

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że by mi posmakowało. Warto próbować takich nowości

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie potrawy. Z chęcią spróbuję ugotować

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger