- 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka soczewicy
- 800 g ziemniaków
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- natka pietruszki
- dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła
Jak zrobić zupę z ciecierzycy i czerwonej soczewicy?
- Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Umyj pora i pokrój go na talarki.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pora i smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj marchewki, pietruszkę i paprykę, smaż około 3-4 minut.
- Dodaj ziemniaki, smaż kolejne 3 minuty.
- Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
- Zawartość garnka zalej gorącym bulionem, dodaj czerwoną soczewicę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
- Do zupy dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj odrobinę kurkumy.
- Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietanki, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlewaj do niej śmietankę.
- Bezpośrednio przed podaniem, posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego!