Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)
Sernik z Oreo - składniki na spód:
- 200 g ciastek typu markizy
 - 110 g rozpuszczonego masła
 
Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
 - 180 g cukru pudru
 - 330 g śmietany kremówki 30%
 - 250 g mascarpone
 - 6 łyżeczek żelatyny w proszku
 - 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
 - na wierzch: starta gorzka czekolada
 
Jak zrobić sernik Oreo?
- Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
 - Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
 - Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
 - Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
 - Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
 - W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
 - Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
 - Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
 - W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
 - Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
 - Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
 - Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
 - Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
 
Smacznego!








jak słodko!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) zapisuję sobie przepis! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń