Pyszne drożdżowe ciasto, przesmażona cebulka i duża ilość aromatycznych przypraw to naprawdę smakowite połączenie. Ciasto na focaccię przygotowuje się tak samo, jak na pizzę, jednak jest ono grubsze i bardziej pulchne. Focaccia to świetny pomysł na sytą przekąskę. :)
![focaccia z cebulą](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1x0r2vs4iuPWDFVylGtf5OhVKc40BDlJcrWG04du5-NE7vZBruJ9UUkntyaRQGZTyDxbAaZzC1Fo6OHEvKOMXd7GSLL8d3KnuMp4AmAHyGqLHjNFgwlYyUrnoLPTCSCWNU1NUIsIr5oE/s640/przed+obr%25C3%25B3bk%25C4%2585+%2528803%2529_Fotor.jpg)
Focaccia z cebulą - składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Focaccia z cebulą - składniki na farsz:
- 0,5 kg cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić focaccię z cebulą?
- W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1/3 szklanki wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę, sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę.
- Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut, do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do miękkości. Przesmażoną cebulę odstaw do ostygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm. Nałóż cebulę i oprósz ją solą, pieprzem i ziołami.
- Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
Smacznego!
![chlebek z cebulą](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRZlp8JAxR0ISl5UW_Z9vV2eoQeEtjU6uAX_Hqh38F4-68IpaSstEDYQNp_YHcMjKanqpm3Dz9tm0YhAsbTpe_PiMxhqC70yLOsTZCi633Up548D_k1E-Xl5lceeMnzxqNPT7V97pGhFw/s640/przed+obr%25C3%25B3bk%25C4%2585+%2528789%2529_Fotor.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz