piątek, lutego 01, 2019

Sernik z polewą kajmakową

Delikatny, puszysty, lekko waniliowy sernik na kruchym spodzie z polewą kajmakową. Słodycz masy krówkowej doskonale współgra ze smakiem sernika. Sernik nie pęka i równo się piecze, a z jego przygotowaniem nie powinniście mieć żadnych problemów. Ciasto najlepiej upiec dzień przed podaniem, by mógł postać kilka godzin w lodówce - wtedy smakuje jeszcze lepiej! Polecam. :)

sernik z polewą kajmakową


sernik z pyszną polewą

Kruche ciasto - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa - składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 2-krotnie mielonego
  • 10 jajek
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 330 g śmietany 30 %
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
  • torebka cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo na polewę: 250 g masy kajmakowej

Jak zrobić kruche ciasto?

  • Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem. 
  • Kruche ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.

Jak zrobić masę sernikową?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Białka ubij na sztywno. By lepiej i szybciej się ubiły, dodaj do nich szczyptę soli.
  • Śmietanę ubij na sztywno.
  • Ser przełóż do dużej miski lub garnka i dodaj do niego utarte z cukrami żółtka, budynie i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Następnie dodaj ubitą śmietanę - delikatnie wmieszaj ją w masę.
  • Teraz dodaj ubite białka, również delikatnie wmieszaj je w masę.
  • Na podpieczone ciasto wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
  • Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostudzeniu, posmaruj sernik masą kajmakową. By kajmak lepiej się rozsmarowywał, możesz go wcześniej odrobinę podgrzać.
Smacznego!
sernik z kajmakiem
sernik z polewą krówkową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger