Delikatny, puszysty, lekko waniliowy sernik na kruchym spodzie z polewą kajmakową. Słodycz masy krówkowej doskonale współgra ze smakiem sernika. Sernik nie pęka i równo się piecze, a z jego przygotowaniem nie powinniście mieć żadnych problemów. Ciasto najlepiej upiec dzień przed podaniem, by mógł postać kilka godzin w lodówce - wtedy smakuje jeszcze lepiej! Polecam. :)
Kruche ciasto - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 0,5 szklanki cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa - składniki:
- 1 kg sera z wiaderka lub 2-krotnie mielonego
 - 10 jajek
 - 1 3/4 szklanki cukru pudru
 - 330 g śmietany 30 %
 - 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
 - torebka cukru waniliowego
 - aromat waniliowy
 - dodatkowo na polewę: 250 g masy kajmakowej
 
Jak zrobić kruche ciasto?
- Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
 - Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
 - Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
 - Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
 - Kruche ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
 
Jak zrobić masę sernikową?
- Białka oddziel od żółtek.
 - Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
 - Białka ubij na sztywno. By lepiej i szybciej się ubiły, dodaj do nich szczyptę soli.
 - Śmietanę ubij na sztywno.
 - Ser przełóż do dużej miski lub garnka i dodaj do niego utarte z cukrami żółtka, budynie i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
 - Następnie dodaj ubitą śmietanę - delikatnie wmieszaj ją w masę.
 - Teraz dodaj ubite białka, również delikatnie wmieszaj je w masę.
 - Na podpieczone ciasto wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
 - Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
 - Po ostudzeniu, posmaruj sernik masą kajmakową. By kajmak lepiej się rozsmarowywał, możesz go wcześniej odrobinę podgrzać.
 
Smacznego!








Sernik wyszedł idealnie, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam :)
OdpowiedzUsuń1 i 3/4 cukru pudru ?
OdpowiedzUsuń