środa, lutego 27, 2019

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Jeśli masz dość tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka i zwykłych mielonych, zrób roladki z kurczaka faszerowane mielonym, to naprawdę bardzo udane i smakowite połączenie. Roladki panierowałam w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, co dodatkowo wzbogaciło ich smak. Polecam :)

roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym





roladki z kurczaka z mięsem mielonym

Roladki z kurczaka z mięsem mielonym - składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (około 1 kilogram)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, rozmaryn, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: płatki kukurydziane i olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z mięsem mielonym?

  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, paprykę słodką, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Każdego fileta oczyść i rozetnij wzdłuż, nie przecinając go jednak do końca. 
  • Filety rozbij tłuczkiem, formując kształt kwadrata. Mięso oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Na rozbitych filetach rozłóż mięso mielone i formuj roladki. Mięso staraj się ciasno zwijać.
  • Roztrzep 3 jajka.
  • Przy pomocy wałka do ciasta lub blendera, rozdrobnij płatki kukurydziane. 
  • Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na dość niskiej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
kotlety z kurczaka z mielonym

środa, lutego 27, 2019

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb na drożdżach na bazie mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika. Domowy chleb pszenno-orkiszowy z przyjemnie chrupiącą skórką jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę wybornie. No i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia... :)

chleb pszenno-orkiszowy

chleb z mąką orkiszową


Chleb pszenno-orkiszowy - składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ziaren słonecznika 
  • dodatkowo: garść słonecznika do posypania na wierzch chleba


Jak zrobić chleb pszenno-orkiszowy?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, sól, słonecznik i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe pół szklanki mleka.
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw, na około 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjmij z miski, krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut.
  • Po upływie tego czasu, posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami słonecznika.
  • Formę keksową z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Gotowy chleb wyjmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
chleb pszenno-orkiszowy ze słonecznikiem

wtorek, lutego 26, 2019

Focaccia z cebulą

Focaccia z cebulą

Pyszne drożdżowe ciasto, przesmażona cebulka i duża ilość aromatycznych przypraw to naprawdę smakowite połączenie. Ciasto na focaccię przygotowuje się tak samo, jak na pizzę, jednak jest ono grubsze i bardziej pulchne. Focaccia to świetny pomysł na sytą przekąskę. :)

focaccia z cebulą












Focaccia z cebulą - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Focaccia z cebulą - składniki na farsz:

  • 0,5 kg cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić focaccię z cebulą?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1/3 szklanki wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę, sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę.
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut, do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do miękkości. Przesmażoną cebulę odstaw do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm. Nałóż cebulę i oprósz ją solą, pieprzem i ziołami.
  • Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
Smacznego!
chlebek z cebulą


poniedziałek, lutego 25, 2019

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Drobiowe kotlety siekane z brokułem z dodatkiem żółtego sera, czosnku i musztardy to rodzaj mięsnych placuszków, które doskonale sprawdzą się w roli obiadu czy kolacji. Kotlety z kurczakiem i brokułem są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Warto spróbować. :)

siekane kotlety drobiowe z brokułem











Siekane kotlety drobiowe z brokułem - składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 brokuł
  • 125 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z brokułem?

  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła i gotuj około 6 -7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój go na niewielkie kawałki.
  • Piersi oczyść i pokrój w niewielką kostkę. 
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Do miski wbij jajka, dodaj czosnek, mąkę ziemniaczaną, musztardę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj pokrojone piersi z kurczaka, brokuła i ser. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  • Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie kotleciki. 
  • Blachę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie, przekręć kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

czwartek, lutego 21, 2019

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Pyszny, lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia z dodatkiem jogurtu truskawkowego, mleka zagęszczonego niesłodzonego i konfitury truskawkowej. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu ze względu na 2 warstwy, które muszą zastygnąć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego i piankowego - przygotuj kostkę truskawkowo-jogurtową.

kostka jogurtowo-truskawkowa
ciasto truskawkowe

Składniki na spód:

  • około 20 sztuk herbatników kakaowych

Składniki na masę jogurtową:

  • 1200 g jogurtu truskawkowego
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml wrzątku
  • 16 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 150 g konfitury truskawkowej
  • składniki na poncz: 3 łyżki wody wymieszanej z 0,5 łyżki soku z cytryny

Składniki na piankę:

  • 1 litr niesłodzonego mleka zagęszczonego (w temperaturze pokojowej!)
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 250 ml wrzątku

Składniki na wierzch:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g konfitury truskawkowej


Jak zrobić kostkę jogurtowo-truskawkową?

  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki kakaowe.
  • Dwie i pół paczki galaretki oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj, by żelatyna nie osadziła się na ściankach i dnie naczynia.
  • Jogurty przełóż do miski.
  • Do rozpuszczonych i ostudzonych galaretek dodaj 3 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Galaretki jednym, szybkim ruchem przelej do miski z jogurtami i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach - tylko do połączenia się składników.
  • Jogurtową masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Będzie to trwało około 30 - 40 minut. 
  • Masę jogurtową wyłóż na herbatniki, wyrównaj ich powierzchnię i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Na warstwie jogurtowej ułóż podłużne biszkopty. 
  • Wolne miejsca między biszkoptami wypełnij konfiturą truskawkową.
  • Przy pomocy pędzelka, posmaruj wierzch biszkoptów ponczem.
  • Teraz zabierz się za przygotowanie pianki. Pozostałe 2,5 paczki galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj.
  • Mleko zagęszczone przelej do miski i spieniaj na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
  • Do ostudzonej galaretki dodaj 5 łyżek mleka zagęszczonego i wymieszaj.
  • Galaretkę przelej do miski ze spienionym mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Będzie to trwało około godziny.
  • Piankę wyłóż na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
  • Piankę posmaruj cienką warstwą konfitury i posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki. 
Smacznego!
ciasto jogurtowo-truskawkowe
Pomysł na kostkę jogurtowo-truskawkową pochodzi ze strony zcukrempudrem.blogspot.com.

wtorek, lutego 19, 2019

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i ochotę na coś słodkiego, zrób jabłka pod kruszonką. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser jest naprawdę przepyszny. Duża ilość jabłek z dodatkiem cynamonu i waniliowa kruszonka to bardzo udane połączenie. Polecam! :)

jabłka pod kruszonką
jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod kruszonką - składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka pod kruszonką - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy


Jak zrobić jabłka pod kruszonką?

  • Deser rozpocznij od przygotowania kruszonki. 
  • Mąkę, cukier, masło i ziarenka wanilii lub aromat waniliowy umieść w miseczce i rozetrzyj w dłoniach. Składniki powinny dobrze się ze sobą połączyć i przypominać w swej strukturze mokry piasek. Na czas przygotowywania jabłek, kruszonkę włóż do lodówki.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każda ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 części. Jabłka umieść w misce, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem. Jabłka z cynamonem rozłóż równomiernie w formie, ułóż rodzynki, a całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Formę z deserem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Smacznego!
jabłka z kruszonką

poniedziałek, lutego 18, 2019

Kotlety mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus

To kolejna propozycja odmienionych mielonych. Tym razem do mięsa mielonego zdecydowałam się dodać kaszę kuskus i żółty ser. Dzięki tym dodatkom kotlety zyskują naprawdę ciekawy smak. Kotlety mielone z kaszą kuskus są pyszne i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. :)

kotlety mielone z kuskus
mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 175-200 g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kuskus?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zalej ją wrzątkiem tak, by woda była ponad kaszą około 0,5 cm. Odstaw na 5 minut do napęcznienia. Przemieszaj.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajka, cebulę, ser, musztardę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia.
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger