piątek, kwietnia 15, 2022

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec

Bakaliowiec - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g żurawiny
  • 35 g rodzynków
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 g miękkiego masła

Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych


Bakaliowiec - przepis:

  • Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj. 
  • Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową. 
Smacznego!
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

środa, kwietnia 13, 2022

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny. 
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - składniki:

  • 1,8 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy białej surowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • jaja ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
  • Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki. 
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut. 
  • Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
  • Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

wtorek, kwietnia 12, 2022

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pyszne, pieczone nuggetsy z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym i musztardzie, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. 
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych


Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, ulubiona przyprawa do kurczaka (polecam przyprawę do kurczaka złocistą)
  • rozdrobnione płatki kukurydziane
  • olej do posmarowania nuggetsów


Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • W misce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę i wszystkie przyprawy. Do marynaty włóż kawałki kurczaka, wymieszaj i włóż na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu kawałki kurczaka panieruj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

poniedziałek, kwietnia 11, 2022

Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami

Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami

Pyszny i pożywny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki.
Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek, tymianek, oregano
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia


Gulasz wieprzowy z cukinią i pieczarkami - przepis:

  • Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące pszennej. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć mięso, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj cukinię i marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 6 minut. Dodaj mięso. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, majerankiem i oregano. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. 
  • Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go mąką pszenną. W 1/3 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!

niedziela, kwietnia 10, 2022

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Lekka jak puch, wilgotna i aromatyczna babka piaskowa to jeden z tych wypieków, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To zdecydowanie najlepszy przepis na babkę piaskową!
Babka piaskowa




Babka piaskowa - składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Babka piaskowa - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka. Po każdym dodaniu jajka, krótko zmiksuj masę. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i śmietanę kremówkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa

sobota, kwietnia 09, 2022

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Pożywna, pełna smaku i aromatu zupa fasolowa z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, czosnku cukinii, szpinaku i parmezanu.
Toskańska zupa fasolowa



Toskańska zupa fasolowa - składniki: 

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść szpinaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, słodka papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • garść parmezanu

Toskańska zupa fasolowa - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pietruszkę i selera pokrojonego w drobną kostkę. Smaż 5 minut. Dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smaż 3 minuty.
  • Warzywa zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 15 minut. Dodaj odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
  • Gotową na talerzu zupę posyp parmezanem.
Smacznego! 
Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

piątek, kwietnia 08, 2022

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe polędwiczki wieprzowe duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w dość cienkie plastry. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. 
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż polędwiczki na złoty kolor. Na patelnię wlej bulion, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Na drugiej patelni rozgrzej olej i wrzuć szpinak. Duś na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż się rozmrozi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj śmietanę kremówkę, drobno posiekane suszone pomidory, ponownie dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso przełóż do sosu, wlej szklankę sosu powstałego przy gotowaniu polędwiczek, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger