piątek, kwietnia 15, 2022

Bakaliowiec

Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec

Bakaliowiec - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g żurawiny
  • 35 g rodzynków
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 g miękkiego masła

Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych


Bakaliowiec - przepis:

  • Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj. 
  • Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową. 
Smacznego!
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger