czwartek, lipca 21, 2022

Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami

Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami

Błyskawiczny w przygotowaniu, orzeźwiający, idealny na upalne dni - chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem.
Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami

Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami - przepis:

  • 400 g ogórków gruntowych
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 4 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól i pieprz


Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami - składniki:

  • Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Chłodnik podawaj z ziemniakami, jajkiem przekrojonym na pół i gałązkami koperku. 
Smacznego!
Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami

Chłodnik ogórkowy z jajkiem i ziemniakami

środa, lipca 20, 2022

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Wyśmienite, lekkie ciasto, idealne na upalne dni, składające się z ciasta czekoladowego, masy śmietankowej z jogurtem greckim i brzoskwiń oraz aksamitnej polewy czekoladowej. 
Śmietanowiec z brzoskwiniami

Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na ciasto czekoladowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 1/3 szklanki zaparzonej kawy
  • 45 ml oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 jajko rozmiar M
  • 135 g brązowego cukru

Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na masę śmietankową:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 puszka brzoskwiń

Śmietanowiec z brzoskwiniami - składniki na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 25 ml mleka

Śmietanowiec z brzoskwiniami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę śmietankową. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Brzoskwinie odsącz na sicie, pokrój w kostkę. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Do ostudzonej, lekko tężejącej galaretki dodaj jogurt grecki. Jogurt z galaretką wlej do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszaj. 
  • Do masy śmietankowej dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj. 
  • Masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż do lodówki na minimum 5 godzin.
  • Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj do jej rozpuszczenia się i dokładnego połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewę wylej na ciasto, wstaw na około 1 godzinę do lodówki. 
Smacznego!
Śmietanowiec z brzoskwiniami

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Śmietanowiec z brzoskwiniami

wtorek, lipca 19, 2022

Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Ekspresowy w przygotowaniu, niezwykle kremowy, jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - serowym z dodatkiem czerwonej papryki. 
Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g makaronu
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, ostra papryka
  • olej do smażenia


Makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso i przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek i ostrą paprykę. Smaż do zarumienienia. 
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Wlej bulion i śmietankę. Dodaj surowy makaron. Przykryj patelnię pokrywką. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość patelni. 
  • Dodaj serek topiony, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Makaron z kurczakiem w sosie serowym

poniedziałek, lipca 18, 2022

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Placki tortilli kryjące w swym wnętrzu chrupiącego kurczaka, sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę, ser Dziugas, czerwoną cebulę oraz sos majonezowo-ketchupowy.
Tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 400 g filetu z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, tymianek
  • do panierowania: mąka + 1 jajko + bułka tarta Panko
  • olej do smażenia

Tortilla z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:

  • 4 garście mixu sałat
  • 1 mała papryka
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • 100 g sera Dziugas lub Cheddar
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Tortille z kurczakiem i warzywami - składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na podłużne kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, oregano i tymiankiem. 
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka z obu stron  do zarumienienia. 
  • Placki tortilli lekko podgrzej. Na każdy placek wyłóż sałatę, następnie 2-3 kawałki kurczaka, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oraz pokrojone w słupki paprykę i ogórka.
  • Całość posyp tartym serem Dziugas lub Cheddar oraz cebulę pokrojoną w piórka. Polej majonezem wymieszanym z ketchupem i posyp szczypiorkiem.
  • Zawiń tortille. Najpierw zawiń dół tortilli, a następnie do środka dwa przeciwległe boki. Owiń folią aluminiową, by tortilla się nie rozwinęła. 
Smacznego!
Tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Tortilla z kurczakiem i warzywami

niedziela, lipca 17, 2022

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku to duży placek ziemniaczany serwowany w towarzystwie surówki z białej kapusty, kurczaka w przyprawie gyros i sosu czosnkowego. Placek po żydowsku to prawdziwe niebo w gębie!
Placek po żydowsku


Placek po żydowsku - składniki na placki ziemniaczane:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • sól i pieprz 

Placek po żydowsku - składniki na surówkę:

  • 0,5 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka 
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Placek po żydowsku - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pozostałe składniki: 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • garść posiekanego koperku

Placek po żydowsku - przepis:

  • Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemniaki zetrzyj wraz z cebulą na średnich oczkach tarki. Odlej nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. 
  • Na patelnię wlej olej około 3 łyżek oleju. Dobrze rozgrzej. Smaż placki o średnicy około 23-24 cm. Kiedy placek od spodu mocno się zarumieni, zsuń go na talerz, następnie placek ponownie zrzuć na patelnię - usmażoną stroną do góry. Smaż na złoty kolor. Postępuj tak z wszystkimi plackami.
  • Przygotuj surówkę. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj sól, wygnieć dłonią, odstaw na bok na 15 minut. Do kapusty dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę, musztardę, ocet jabłkowy, sok z cytryny i olej. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj śmietanę, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Przygotuj kurczaka. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą gyros. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.   
  • Złóż placki. Na połowie każdego placka ułóż surówkę, następnie kurczaka, po czym zamknij placka. Polej sosem czosnkowym i posyp drobno posiekanym koperkiem. 
Smacznego!
Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

Placek po żydowsku

sobota, lipca 16, 2022

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Lekka, zdrowa i pożywna sałatka z wędzoną makrelą, rukolą, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem sosu na bazie jogurtu greckiego.
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem


Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g wędzonej makreli (waga po obraniu ze skóry i ości)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem - przepis:

  • Jajka obierz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe również pokrój na połówki. 
  • Makrelę podziel na mniejsze kawałki. 
  • Do miseczki dodaj jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, polej częścią sosu, ułóż makrelę, pomidorki i jajka. Polej pozostałym sosem. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

Sałatka z wędzoną makrelą, rukolą i jajkiem

piątek, lipca 15, 2022

Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

Pyszne ciasto z wiśniami składające się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu czekoladowego z Nutellą, kremu śmietankowego i bezy. 
Kostka czekoladowa z wiśniami



Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • na nasączenie: 0,5 szklanki zaparzonej, mocnej kawy + 2 łyżeczki cukru

Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na bezę:

  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao

Kostka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Nutelli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 450 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych

Kostka czekoladowa z wiśniami - przepis:

  • Upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj bezę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny i przesiane kakao.
  • Identyczną blaszkę, w której piekłeś biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę na bezę. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Bezę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty krem. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Po każdym dodaniu krótko zmiksuj. Do drugiej części dodaj cukier puder, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptu, lekko nasącz kawą wymieszaną z cukrem, ułóż wiśnie. Na wiśnie wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem biszkoptu, lekko nasącz. Wyłóż jasny krem. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Bezpośrednio przed podaniem ułóż na jasnym kremie bezę, pokrój na kawałki. 
Smacznego!
Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

Kostka czekoladowa z wiśniami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger