poniedziałek, sierpnia 22, 2022

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Prosty, szybki przepis na makaron z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta.
Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami


Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 g sera feta
  • parmezan do posypania 
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj. Włóż kurczaka do lodówki na minimum 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, obsmaż z każdej strony. 
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojone w paski pomidory. Wymieszaj i dopraw. 
  • Na patelnię dodaj odcedzony makaron. Wymieszaj. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Smaż przez 2 minuty.
  • Danie wyłożone na talerze posyp tartym parmezanem. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

sobota, sierpnia 20, 2022

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżówki z pysznym nadzieniem składającym się z migdałów i orzechów pekan.
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan


Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Drożdżówki z orzechami pekan i migdałami - składniki na nadzienie:

  • 200 g tartych migdałów
  • 3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki miodu
  • dwa białka z jajek rozmiar L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki 30%


Drożdżówki z orzechami pekan - przepis:

  •  Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do miski wsyp tarte migdały, dodaj pokruszone płatki migdałowe, miód, białka i cukier puder. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. 
  • Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Całość posyp pokruszonymi orzechami pekan.
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłą śmietanką.
Smacznego!
Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

Drożdżówki z tartymi migdałami i orzechami pekan

piątek, sierpnia 19, 2022

Pomidorowe curry z kurczakiem

Pomidorowe curry z kurczakiem

Pyszne curry z kurczakiem z pomidorami, czerwoną pastą curry i mlekiem kokosowym. 
Pomidorowe curry z kurczakiem

Pomidorowe curry z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 150 mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz


Pomidorowe curry z kurczakiem - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, wymieszaj. Kurczaka możesz wstawić na kilka godzin do lodówki, do zamarynowania, ale nie jest to konieczne. 
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, obsmaż z każdej strony. Na patelnię wlej bulion, gotuj przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą pastę curry. Wymieszaj, gotuj przez 5 minut. 
  • Na patelnię wlej mleko kokosowe i dodaj sok z limonki. Gotuj przez 2 minuty. 
Smacznego!
Pomidorowe curry z kurczakiem

Pomidorowe curry z kurczakiem

Pomidorowe curry z kurczakiem

czwartek, sierpnia 18, 2022

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Pożywna zapiekanka makaronowa po wiejsku, czyli zapiekanka z kiełbasą, szynką, boczkiem, pieczarkami i pomidorami.
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 350 g ulubionej szynki
  • 250 g kiełbasy 
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa po wiejsku - przepis:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu. 
  • Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

środa, sierpnia 17, 2022

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Przepyszne, kruche ciasto owsiane ze śliwkami z cynamonem. 
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami



Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki rozdrobnionych płatków migdałowych
  • 180 g roztopionego i ostudzonego masła

Pozostałe składniki:

  • 600 g śliwek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami - przepis:

  • W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokruszone płatki migdałowe. Wlej masło. Wymieszaj łyżką, a następnie ręką. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż 2/3 ciasta, ugnieć. 
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Śliwki oczyść, osusz i wypestkuj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. 
  • Śliwki ułóż na podpieczonym cieście, posyp pozostałym ciastem, lekko ugnieć.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!

Źródło przepisu: cookingforemily.pl
Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

Ciasto owsiane ze śliwkami i migdałami

wtorek, sierpnia 16, 2022

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Zdrowe i pożywne mini pizze z cukinii z dodatkiem kabanosów i pomidorków koktajlowych, które przygotujesz w 15 minut. To doskonały sposób na wyśmienitą przekąskę!
Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii - składniki:

  • 1 dość duża cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • około 75 g tartej mozzarrelli
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich

Mini pizze z cukinii - przepis:

  • Cukinię oczyść, osusz i pokrój w plastry. 
  • Plastry cukinii przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Plastry cukinii dopraw solą i pieprzem. W pierwszej kolejności każdy plaster cukinii posyp tartą mozzarellą, kolejno ułóż plasterki kabanosa i plasterek pomidora. Całość dopraw ziołami włoskimi. 
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza, ustaw opcję grill. Pizze z cukinii wstaw do piekarnika, piecz przez 13-15 minut. 

Smacznego!

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii

poniedziałek, sierpnia 15, 2022

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Pyszne placki z jabłkami wzbogacone o świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i gorzką czekoladę.
Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą



Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy dużej pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków


Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajko i sok z pomarańczy. Wymieszaj na gładkie ciasto. 
  • Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wymieszaj. 
  • Dodaj drobno posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Placki pomarańczowe z jabłkami i czekoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger