czwartek, sierpnia 18, 2022

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Pożywna zapiekanka makaronowa po wiejsku, czyli zapiekanka z kiełbasą, szynką, boczkiem, pieczarkami i pomidorami.
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 350 g ulubionej szynki
  • 250 g kiełbasy 
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa po wiejsku - przepis:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Kolejno na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-15 minut, do całkowitego odparowania płynu. 
  • Teraz dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek i majeranek. Wymieszaj. Dodaj 100 g sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Sos wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch oprósz pozostałym serem startym na dużych oczkach tarki. Na serze ułóż plastry boczku.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu, wierzch zapiekanki oprósz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. Chętnie tej spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że będzie smakować mojej rodzince

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się przepysznie i na pewno taka jest. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger