sobota, lutego 09, 2019

Bananowe placuszki

Bananowe placuszki

Prosty przepis na pyszne i szybkie placki bananowe idealne na śniadanie dla dzieci, choć zapewniam, że nie jeden dorosły nie będzie mógł się od nich oderwać. To doskonały sposób na spożytkowanie dojrzałych bananów. Bananowe placuszki śniadaniowe doskonale smakują z cukrem pudrem, konfiturą czy miodem. Polecam!

placki bananowe

Placuszki bananowe - składniki

  • 3 niewielkie, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki bananowe?

  • Banany rozgnieć widelcem na papkę i przełóż je do miski.
  • Dodaj jajka i mleko - wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Rozgrzej patelnię i, przy pomocy pędzelka, posmaruj ją olejem.
  • Na patelnię kładź po 1 łyżce masy bananowej i formuj niewielkie placuszki.
  • Smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

piątek, lutego 08, 2019

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad lub pożywną kolację. Mocno pomidorowe danie z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, cukinii i czerwonej papryki. Jeśli uwielbiasz  makarony i gęste, aromatyczne sosy - ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki


  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, suszony czosnek

Jak zrobić pomidorową zapiekanką makaronową z mięsem mielonym?

  • Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Przesmaż cebulę z boczkiem.
  • Dodaj mielone mięso, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut. 
  • Dodaj paprykę i cukinię. Smaż około 7 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj. Duś sos przez około 10 minut. 
  • Sos pomidorowy z mięsem wlej do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim makaron z sosem. 
  • Zapiekankę makaronową zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
makaronowa zapiekanka

czwartek, lutego 07, 2019

Siekane kotlety drobiowe

Siekane kotlety drobiowe

Wystarczy tylko kilka prostych składników i 20 minut wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie obiadowe. Drobiowe kotlety siekane możesz przygotować z fileta z kurczaka lub indyka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. To doskonały pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.

kotlety siekane z kurczaka

Siekane kotlety drobiowe - składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski włóż posiekanego kurczaka i cebulę - wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę, majonez, żółty ser i przyprawy. Zawartość miski dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Na patelnię kładź mięsną masę, formując z niej niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano z obu stron. 
Smacznego!
siekane kotlety drobiowe
Polecam także inne przepisy na kotlety:

środa, lutego 06, 2019

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa z przesmażonymi na maśle pieczarkami, świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Kropkę nad i stanowią przyprawy: tymianek i duża ilość świeżego czosnku, dzięki którym zupa jest wyrazista w smaku. To pyszne i pożywne danie.

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

 Pieczarkowa zupa ze szpinakiem - składniki

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz tymianek


Jak zrobić pieczarkową zupę ze szpinakiem?

  • Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po gotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem i na sam koniec dodasz do zupy.
  • Opłucz szpinak.
  • Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półplasterki. 
  • Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek. Na koniec dodaj czosnek i tymianek.
  • Zagotuj bulion i dodaj do niego ziemniaki i marchewki (jeśli dodajesz je surowe). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem około 10-13 minut.
  • Dodaj przesmażone pieczarki, gotuj około 6 minut.
  • Dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie.
  • Garnek z zupą zdejmij z palnika.
  • Zabiel zupę - śmietanę roztrzep w kubeczku i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Śmietanę powoli wlej do zupy.
  • Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem.
Smacznego!
pieczarkowa zupa ze szpinakiem

niedziela, lutego 03, 2019

Kisielowa babka cytrynowa

Kisielowa babka cytrynowa

Puszysta i bardzo szybka w przygotowaniu kisielowa babka cytrynowa z otartą skórką z cytryny i mlekiem, dzięki któremu ciasto ma wyjątkowy i ciekawy smak. To przepyszny i bardzo prosty przepis na babkę. Polecam! :)

babka cytrynowa z kisielem

Babka cytrynowa z kisielem - składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 kisiele cytrynowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jak zrobić kisielową babkę cytrynową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kisielami.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. By lepiej się ubijały, możesz do nich dodać szczyptę soli. 
  • Żółtka zmiksuj z roztopionym masłem, cukrem i mlekiem. 
  • Do masy z żółtkami dodaj mąkę przesianą z kisielami i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  • Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 
  • Ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 45-50 minut.
  • Po upieczeniu, uchyl lekko drzwi piekarnika, i pozostaw babkę do wystygnięcia.
  • Babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!
kisielowa babka cytrynowa
Pomysł na kisielową babkę cytrynową pochodzi ze strony ilovebake.pl.

sobota, lutego 02, 2019

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Aromatyczne, kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem zachwyca nie tylko swym pięknym wyglądem. Risotto z kurczakiem to przepyszne i tanie danie, które przygotowuje się naprawdę ekspresowo. To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. :)

risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

  • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka (około 300-400 g)
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek
  • dodatkowo: 20 g masła (około 2 łyżki)


Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • W garnku lub na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż kilka minut, aż ładnie się zeszkli.
  • Dodaj pokrojone mięso i smaż około 3 minut. 
  • Dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i smaż na niewielkim ogniu około 5 minut.
  • Wsyp suchy ryż i dodaj około 250 ml bulionu warzywnego. Uwaga! Pozostały bulion należy dolewać stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż. Risotto gotuj na wolnym ogniu i bez przykrycia, często mieszając zawartość garnka lub patelni.
  • Risotto gotuj do miękkości składników i uzyskania kremowej konsystencji.
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dodaj jeszcze odrobinę przypraw.
  • Po ugotowaniu, zdejmij naczynie z palnika, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Smacznego!
risotto z kurczakiem

piątek, lutego 01, 2019

Sernik z polewą kajmakową

Sernik z polewą kajmakową

Delikatny, puszysty, lekko waniliowy sernik na kruchym spodzie z polewą kajmakową. Słodycz masy krówkowej doskonale współgra ze smakiem sernika. Sernik nie pęka i równo się piecze, a z jego przygotowaniem nie powinniście mieć żadnych problemów. Ciasto najlepiej upiec dzień przed podaniem, by mógł postać kilka godzin w lodówce - wtedy smakuje jeszcze lepiej! Polecam. :)

sernik z polewą kajmakową


sernik z pyszną polewą

Kruche ciasto - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa - składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 2-krotnie mielonego
  • 10 jajek
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 330 g śmietany 30 %
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
  • torebka cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo na polewę: 250 g masy kajmakowej

Jak zrobić kruche ciasto?

  • Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem. 
  • Kruche ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.

Jak zrobić masę sernikową?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Białka ubij na sztywno. By lepiej i szybciej się ubiły, dodaj do nich szczyptę soli.
  • Śmietanę ubij na sztywno.
  • Ser przełóż do dużej miski lub garnka i dodaj do niego utarte z cukrami żółtka, budynie i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Następnie dodaj ubitą śmietanę - delikatnie wmieszaj ją w masę.
  • Teraz dodaj ubite białka, również delikatnie wmieszaj je w masę.
  • Na podpieczone ciasto wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
  • Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostudzeniu, posmaruj sernik masą kajmakową. By kajmak lepiej się rozsmarowywał, możesz go wcześniej odrobinę podgrzać.
Smacznego!
sernik z kajmakiem
sernik z polewą krówkową

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger