poniedziałek, lutego 18, 2019

Krem jarzynowy

Krem jarzynowy

Bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny krem jarzynowy z dużą ilością warzyw, który skutecznie rozgrzeje i nasyci na długi czas. Krem jest gęsty, aksamitny i delikatny w smaku. :)

zupa krem jarzynowa

Krem jarzynowy - składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 400 g ziemniaków
  • pół małego kalafiora lub 400 g mrożonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • dodatkowo do posypania: świeży koperek

Jak zrobić krem jarzynowy?

  • Oczyść skrzydło z indyka.
  • Marchewki i pietruszkę obierz i umyj.
  • Do garnka włóż skrzydło z indyka, marchewki i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Całość zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj przez około 30-35 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z zupy skrzydło z indyka, warzywa i przyprawy. Mięso i warzywa odłóż na bok.
  • Pora umyj i pokrój na talarki.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć pora, smaż około 4 minut.
  • Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minut.
  • Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji. 
  • Do zupy dodaj serek topiony, sól i pieprz oraz obrane mięso ze skrzydła indyka. Gotuj jeszcze przez około 8-10 minut. 
  • Dodaj ugotowane wcześniej marchewki i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przed podaniem, posyp krem świeżym koperkiem.
Smacznego!
krem jarzynowy

niedziela, lutego 17, 2019

Gulasz po meksykańsku

Gulasz po meksykańsku

Gulasz meksykański z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i dużą ilością aromatycznych przypraw to świetny pomysł na pyszny i bardzo pożywny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, rozgrzewające i lekko pikantne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Polecam. :)

gulasz meksykański

Gulasz po meksykańsku - składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • pół szklanki wody
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, suszona kolendra, pieprz cayenne
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz po meksykańsku?

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, a po chwili cebulę i ząbki czosnku.
  • Mięso z cebulą i czosnkiem smaż przez kilka minut, następnie przełóż je do garnka i dodaj pomidory w puszce, wodę i przyprawy. Gulasz duś kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • Dodaj paprykę, gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. 
  • Dodaj ketchup, czerwoną fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie całkowicie miękkie. 
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dopraw gulasz do smaku.
Smacznego!
gulasz po meksykańsku

piątek, lutego 15, 2019

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)

sernik Oreo
sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik z Oreo - składniki na spód:

  • 200 g ciastek typu markizy
  • 110 g rozpuszczonego masła

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 180 g cukru pudru
  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
  • na wierzch: starta gorzka czekolada

Jak zrobić sernik Oreo?

  • Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
  • Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  • Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
  • Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
  • Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
  • Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
  • Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
  • Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
  • Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
sernik na zimno Oreo
sernik z ciasteczkami Oreo

czwartek, lutego 14, 2019

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej soczewicy, która rozgrzeje i nasyci każdego. To świetny pomysł na pożywny obiad, w szczególności w mroźny, chłodny dzień. Zdrowo i smacznie. :)

zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka soczewicy
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • natka pietruszki
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła


Jak zrobić zupę z ciecierzycy i czerwonej soczewicy?

  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pora i smaż przez około 3 minuty.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę i paprykę, smaż około 3-4 minut.
  • Dodaj ziemniaki, smaż kolejne 3 minuty.
  • Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem, dodaj czerwoną soczewicę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
  • Do zupy dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj odrobinę kurkumy.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietanki, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlewaj do niej śmietankę.
  • Bezpośrednio przed podaniem, posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego!
zupa z czerwoną soczewicą

środa, lutego 13, 2019

Kotlety rybne z warzywami

Kotlety rybne z warzywami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i pyszne kotlety z ryby z dodatkiem marchewki i pietruszki to świetny pomysł na obiad, w szczególności dla dzieci. Kotlety rybne w smaku przypominają odrobinę, tak lubiane przez dzieciaki paluszki rybne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Spróbujcie :)

kotlety rybne

Kotlety rybne z warzywami - składniki

  • 500 g rozmrożonego filetu z mintaja
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików

Jak zrobić kotleciki rybne z warzywami?

  • Filet z mintaja zmiksuj blenderem.
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszkę, smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wystudzone warzywa, kaszę mannę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj z rozdrobnioną rybą.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
kotleciki rybne



poniedziałek, lutego 11, 2019

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise to deser wywodzący się z Francji. Dakłas składa się z chrupiących z zewnątrz, a piankowych w środku bez, które przekłada się pysznym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, masy kajmakowej, daktyli i orzechów włoskich. Całość dopełnia gorzkie kakao, którym oprósza się tort tuż przed podaniem. Brzmi pysznie prawda? Tort Dakłas prezentuje się niezwykle efektownie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty do wykonania. I choć wiele osób boi się przygotowywania bez - zupełnie niepotrzebnie. Gwarancją udanej bezy jest dobre ubicie białek i odpowiednie jej wysuszenie, ale to naprawdę nic trudnego. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Bardzo polecam ten przepis. :)

tort bezowy
Dakłas

Tort bezowy Dakłas - składniki na bezę:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich


Tort Dakłas - składniki na krem:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • dodatkowo: gorzkie kakao + cukier puder od oprószenia tortu

Jak zrobić tort bezowy Dakłas?

  • Białka ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli, by łatwiej się ubijały.
  • Kiedy białka staną się sztywne, dodawaj do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Masa musi być lśniąca i sztywna, tj. po przeciągnięciu po niej palcem, powinien pozostać trwały ślad. Ponadto po obróceniu miski do górny dnem, białka powinny się w niej trzymać, a nie wypływać.
  • Daktyle i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Delikatnie wmieszaj je w ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na obu papierach narysuj okrąg o średnicy 22 cm, przełóż papiery na blachy i wypełnij oba okręgi masą bezową. Możesz też, wedle uznania, odrysować kwadraty lub prostokąty. Wybór należy do Ciebie. :)
  • Gotowe blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Bezy piecz przez 90 minut. By obie bezy równomiernie się upiekły, po upływie 60 minut, zamień blaszki miejscami. Gotowe bezy powinny być lekko zarumienione i chrupkie. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Czas przygotować krem. Daktyle i orzechy włoskie posiekaj na drobno. W jednej misce wymieszaj ze sobą mascarpone i masę kajmakową. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Ubitą śmietanę dodaj do mascarpone z kajmakiem - wymieszaj. Dodaj daktyle i orzechy włoskie, i ponownie wymieszaj.
  • Na jeden blat bezowy wyłóż krem i przykryj go drugim blatem bezowym. Całość oprósz gorzkim kakao wymieszanym z cukrem pudrem. 
Smacznego!
Dacquoise
Przepis na tort bezowy Dacquoise / Dakłas pochodzi ze strony wilkuchnia.pl.

niedziela, lutego 10, 2019

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń wieprzowa doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz ją przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kanapki. To sprawdzony przepis, który nikomu nie powinien przysporzyć żadnych problemów. Prosto, tanio i pysznie. :)

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i dobrze odciśnięte
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową?

  • Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Zmiel mięso wraz z kajzerkami.
  • Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, jajka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Do keksówki przełóż masę mięsną i rozłóż ją równomiernie. 
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 85-90 minut.
  • Składniki glazury dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia, wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj jej wierzch pomidorową glazurą. Mięso ponownie włóż do piekarnika i piecz do upływu wyżej wskazanego czasu. 
Smacznego!
pieczeń z łopatki wieprzowe
Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową pochodzi ze strony smaker.pl.
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger