środa, stycznia 30, 2019

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Lekko chrupiąca skórka, miękki środek i delikatność to cechy charakterystyczne domowego chleba z ziemniakami. Tak, z ziemniakami, których w ogóle w chlebie nie czuć, a które nadają mu wilgotności i ładnego koloru. Ciekawym dodatkiem wzbogacającym smak chleba z ziemniakami jest prażony słonecznik. To zdecydowanie jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o domowe pieczywo. Prosto, tanio i pysznie! Musisz spróbować. :)

chleb z ziemniakami

domowy chleb

Domowy chleb z ziemniakami - składniki:

  • 650 g + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 250 g ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych ziemniaków
  • 150 g pestek słonecznika
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania chleba (ja postawiłam na mieszankę pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego)

Jak zrobić chleb z ziemniakami?

  • 150 g pestek słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przełóż je do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Nie zostawiaj pestek na patelni, ponieważ się przypalą .
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj szklankę wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i ostudzony słonecznik. Zrób w mące zagłębienie i dodawaj kolejno: oliwę z oliwek, ziemniaki, wyrośnięty rozczyn i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto wyrabiaj około 5 minut.
  • Dwie keksówki (małą i dużą) wysmaruj olejem i obsyp mąką.
  • Do form włóż ciasto, równomiernie je w nich rozkładając. Keksówki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to mniej więcej 40-50 minut.
  • Posmaruj wierzch chleba niewielką ilością wody i posyp wybranymi przez siebie ziarenkami.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 25-30 minut.
Smacznego!
chleb ziemniaczany

chleb z dodatkiem ziemniaków

wtorek, stycznia 29, 2019

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Odmień ich smak, dodając drobno pokrojone ogórki kiszone i odrobinę musztardy. To świetny sposób na urozmaicenie mielonych, które przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne i bardzo soczyste.

kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym - składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: pieprz i sól
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Jak zrobić mielone z kiszonym ogórkiem?

  • Ogórki pokrój w niewielką kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do miski włóż mięso mielone, dodaj ogórki, namoczoną kajzerkę, cebulę, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz. 
  • Masę dokładnie wyrób i formuj z niej kotleciki, które następnie panieruj w bułce tartej.
  • Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju - do zarumienienia.
Smacznego!

poniedziałek, stycznia 28, 2019

Popękane ciasteczka migdałowe

Popękane ciasteczka migdałowe

Delikatne, lekkie, popękane ciasteczka migdałowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Mocno migdałowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealne dla wielbicieli migdałowych smaków i nie tylko. Pycha!

ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe - składniki

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g zmielonych migdałów
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek

Jak zrobić popękane ciasteczka migdałowe?

  • Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, sok z cytryny, zmielone migdały i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto (będzie się mocno kleiło, ale tak ma być).
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Z ciasta formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze pudrze.
  • Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
ciasteczka migdałowe

niedziela, stycznia 27, 2019

Pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście

Pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście

Pyszne, pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście, panierowane w płatkach kukurydzianych to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, kolację czy przekąskę na imprezę. Nie znam osoby, która oparłaby się tak przyrządzonemu kurczakowi w niesamowicie chrupiącej panierce. Danie wyśmienicie smakuje w połączeniu z domowymi frytkami i sosem czosnkowym. Skuś się i Ty! Gwarantuję, że nie pożałujesz. ;)

kąski kurczaka z piekarnika
kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych

Kąski kurczaka z piekarnika - składniki

  • 500 g fileta z kurczaka 
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • przyprawy: czosnek suszony, złocista przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
  • pokruszone płatki kukurydziane

Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?

  • Filety oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski wlej śmietankę, dodaj majonez, mąkę i przyprawy, i wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
  • Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
  • Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch kąsków posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Jeśli masz taką możliwość, na ostatnie 10 minut pieczenia włącz w piekarniku funkcję grill, wówczas kotlety z kurczaka świetnie się przyrumienią, a panierka będzie mocno chrupiąca.
Smacznego!
kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku
Moje porady:
- Kąski kurczaka zamiast w płatkach, możesz obtoczyć w bułce tartej lub w panierce mieszanej - pół na pół bułki tartej i płatków kukurydzianych.
- Kotlecików z kurczaka nie musisz piec. Jeśli chcesz, możesz je usmażyć. 

sobota, stycznia 26, 2019

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach

Idealnie upieczony, miękki, bardzo soczysty i wilgotny schab w soli peklowej i aromatycznych przyprawach to pomysł na pyszną domową wędlinę. Dodatek soli peklowej sprawia, że schab po upieczeniu ma piękny różowy kolor. Naprawdę polecam spróbować! ;)

pieczony schab
schab pieczony

Schab pieczony w soli peklowej i ziołach - składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 szklanki wody

Jak przygotować schab pieczony w ziołach?

  • Przygotowanie schabu rozpocznij od przyrządzenia marynaty. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij prze praskę.
  • Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, dodaj czosnek i rozcieraj całość w dłoniach, do momentu, aż zawartość miseczki stanie się wilgotna.
  • Schab oczyść i osusz. Mięso dokładnie natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką.
  • Schab z przyprawami przełóż do naczynia żaaroodpornego, przykryj pokrywką i marynuj w lodówce przez 48 godzin
  • Schab wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
  • Do naczynia wlej wodę, przykryj je pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 30 minut - do ładnego zarumienienia mięsa. 
Smacznego!
schab pieczony w ziołach
pieczony schab w soli peklowej i ziołach
Pomysł na schab pieczony w ziołach i soli peklowej pochodzi ze strony Przyślij Przepis.

piątek, stycznia 25, 2019

Mielone roladki drobiowe z ryżem i żółtym serem

Mielone roladki drobiowe z ryżem i żółtym serem

Niezwykle sycące i apetyczne, z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera - roladki drobiowe z ryżem to idealny pomysł na obiad, któremu nikt się nie oprze. Prostota składników i szybkość przygotowania to główne cechy, a zarazem zalety tego dania. 

roladki drobiowe z ryżem i serem

drobiowe roladki z ryżem i serem

Kotlety drobiowe z ryżem i serem - składniki

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka (około 4 pojedyncze filety)
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • olej

Jak zrobić roladki z ryżem i serem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, zostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozostaw ryż do ostudzenia.
  • Filety oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem.
  • Do zmielonej masy dodaj jajka i przyprawy. Dokładnie wyrób.
  • Ser pokrój na kawałki.
  • Następnie formuj masę w dłoniach i kładź po kawałku żółtego sera. Całość zlepiaj na kształt roladki.
  • Roladki obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
mielone roladki drobiowe z serem i ryżem

czwartek, stycznia 24, 2019

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Zupa pomidorowa z odrobiną nowoczesności, bo z mlekiem kokosowym i cynamonem. Tak, cynamonem, który nadaje pomidorowej zupie niesamowitego aromatu oraz świetnie wydobywa smak pomidorów. Mocno pomidorowa, jednocześnie słodka i pikantna – ta zupa jest naprawdę pyszna! Musisz spróbować i Ty. :)

zupa pomidorowa

Pomidorówka - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego ((przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
  • oliwa z oliwek i masło

Jak zrobić zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i cynamonem?

  • Cebule obierz i drobno posiekaj.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po ugotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem.
  • W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masła, wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj pora i smaż przez 3 minuty.
  • Jeśli używasz surowych marchewek, dodaj je do garnka. Smaż przez 2 minuty.
  • Dorzuć pomidory w puszce, przecier pomidorowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 20 minut.
  • Dodaj mleko kokosowe i marchewki, jeśli zdecydujesz się na dodanie tych ugotowanych, pozostałych z bulionu.
  • Dodaj sól, pieprz, obie papryki i cynamon do smaku.
  • Zupa doskonale smakuje w połączeniu z makaronem lub ryżem jaśminowym.
Smacznego!
pomidorówka



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger