wtorek, maja 07, 2019

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Smakowita pasta śniadaniowa na bazie twarogu, jajek i awokado z dodatkiem kwaśnej śmietany, majonezu i musztardy.
Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado




Pasta twarożkowo-jajeczna z awokado - składniki:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?

  • Wydrążone i obrane awokado rozgnieć z sokiem z cytryny i przełóż do miseczki.
  • Przy pomocy widelca rozgnieć twaróg i jajka. Oba składniki dodaj do awokado.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Smacznego!
Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado


Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

niedziela, maja 05, 2019

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapieczone płaty makaronu lasagne przełożone pysznym sosem mięsnym i sosem szpinakowym z dodatkiem sera żółtego to smakowita propozycja na syty obiad.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem




Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki na sos mięsny:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam 500 g i zabrakło mi do wykończenia ostatniej warstwy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania szpinakowa - składniki na sos szpinakowy:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka puszystego kanapkowego o smaku czosnkowym (typu Almette)
  • 100 ml śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania ze szpinakiem i mięsem mielonym - pozostałe składniki:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 400 g sera żółtego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem?

  • Przygotuj sos mięsny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso. Całość smaż około 15 minut - do momentu, aż mięso będzie miękkie, a z patelni odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. 
  • Przygotuj sos szpinakowy. Szpinak rozmróź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 3 minuty. Dodaj serek, śmietanę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Formę do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na jej dno pierwszą warstwę makaronu. Kolejno wyłóż sos mięsny i ser żółty, następnie makaron, sos szpinakowy i ser żółty, i tak układaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i ser. 
  • Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem


Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

sobota, maja 04, 2019

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Miękkie i pyszne bułeczki pszenne z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. 
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika



Bułki z prażonym słonecznikiem - składniki:

  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika do posypania bułek (opcjonalnie)


Jak zrobić bułki z prażonymi pestkami słonecznika?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić. Przesyp pestki z patelni do miseczki.
  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, uprażone pestki słonecznika, pozostałą szklankę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na 8 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż bułki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

piątek, maja 03, 2019

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się smakiem pysznego, bananowego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka mascarpone. :)
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia




Ciasto bananowiec bez pieczenia - składniki:

  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 250 serka mascarpone
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • kilka sztuk biszkoptów

Jak zrobić bananowca bez pieczenia?

  • Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, drugą natomiast w 375 ml wrzątku. Galaretki ostudź i wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Obierz banany, dwie sztuki pozostaw do dekoracji, resztę zmiksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z jogurtem naturalnym i serkiem mascarpone na jednolitą, gładką masę.
  • Do masy dodaj lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody. Całość połącz ze sobą.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. 
  • Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Wylej masę bananową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Pozostałe dwa banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu masy. Całość zalej drugą galaretką.
  • Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

czwartek, maja 02, 2019

Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem

Pyszne, kruche ciasteczka serowe obtaczane w cukrze. Ciasteczka są proste w przygotowaniu i doskonale smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty.
Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem



Serowe ciasteczka z cukrem - składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • dodatkowo do obtaczania ciasteczek: około 0,5 szklanki cukru

Jak zrobić serowe ciasteczka z cukrem?

  • Do miski dodaj twaróg, jajko i masło. Utrzyj na gładką masę.
  • Kolejno dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek.
  • Przy pomocy szklanki wycinaj kółka.
  • Na talerzyk wsyp cukier.
  • Każde kółko połóż na cukrze. Następnie złóż je na pół cukrem do środka. Złożone na pół ciastko ponownie połóż na cukrze i znowu złóż je na pół, cukrem do środka. Jedną stronę powstałego trójkąta obtocz w cukrze.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - stroną bez cukru.
  • Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Serowe ciasteczka z cukrem

Serowe ciasteczka z cukrem

wtorek, kwietnia 30, 2019

Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosto i pysznie. :)
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym




Kotlety z kaszą bulgur w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Kotlety z kaszą bulgur - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła toskańskie


Jak zrobić kotlety mielone z kaszą bulgur?

  • Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia
  • Do miski przełóż mięso, dodaj kaszę, jajko, bułkę tartą, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Wyrób masę mięsną.
  • Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
  • Zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni podsmaż obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj zaprawioną gorącym sosem śmietanę. Wymieszaj.
  • Do sosu dodaj usmażone kotlety i całość duś przez około 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym


Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

poniedziałek, kwietnia 29, 2019

Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym

Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym

Wyśmienite kotlety siekane z kurczaka w sosie na bazie cebuli, koncentratu pomidorowego, musztardy i śmietany.
Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym




Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowo-cebulowy:

  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 100 g śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. 
  • Cebulę obierz i także pokrój w kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Kurczaka z cebulą przełóż do miski, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, oliwę z oliwek oraz przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek, a następnie wmieszaj ją w masę mięsną.
  • Na rozgrzany olej nakładaj przy pomocy łyżki porcję mięsnej masy, formując kotleciki i smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos pomidorowo-cebulowy. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni pozostałej po smażeniu kotletów, rozgrzej olej i wrzuć posiekane cebule. Smaż około 5 minut. 
  • Następnie dodaj musztardę, pół szklanki wody oraz sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek suszony. Duś około 3 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy oraz zaprawioną gorącym płynem śmietanę. Wymieszaj.
  • Do sosu włóż wcześniej przygotowane kotleciki. Całość duś na na najmniejszej mocy palnika przez około 10 minut. 
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym


Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger