wtorek, maja 03, 2022

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Delikatne, puszyste i aromatyczne placki na słodkiej śmietance z dodatkiem wiórków kokosowych i banana.
Placki kokosowo-bananowe



Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 duże banany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wlej śmietanę kremówkę, wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, krótko zmiksuj mikserem. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszę mannę. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj łyżką. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

poniedziałek, maja 02, 2022

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Wyśmienita, wilgotna i puszysta pizza na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem sosu pomidorowego, kiełbasy, czerwonej cebuli i sera cheddar. Niebo w gębie!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą


Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na spód:

  • 300 g ziemniaków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na sos pomidorowy:

  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 300 g suchej kiełbasy
  • 2 małe cebule czerwone
  • 150 g tartego sera cheddar

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - przepis:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, opłucz pod zimną wodą, obierz i dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, oliwę z oliwek i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp serem. Kolejno ułóż kiełbasę i cebulę. 
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

niedziela, maja 01, 2022

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Pyszne kotlety drobiowe smażone w cieście z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy.
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym



Kotlety drobiowe w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z Kamisa), świeżo mielony pieprz, sól
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze, niezbyt grube kawałki. Dopraw z obu stron przyprawą do kurczaka.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, majonez, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  • Do ciasta wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, dokładnie oblepione ciastem kawałki kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

sobota, kwietnia 30, 2022

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym. 
Makaron ze szpinakiem i parmezanem


Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
  • Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
  • Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

piątek, kwietnia 29, 2022

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 szklanki wrzątku
  • 450 g mrożonych owoców leśnych

Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:

  • 1200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady


Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek  Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką. 
  • Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką. 
  • Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

czwartek, kwietnia 28, 2022

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Wyśmienity pieczony kurczak w marynacie z ketchupu, musztardy, miodu i sosu sojowego.
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym



Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - składniki:

  • 8 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 4 nogi z kurczaka
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz


Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - przepis:

  • Podudzia i nogi kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, miód, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

wtorek, kwietnia 26, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką, cukinią, sosem śmietanowym i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką



Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 400 g szynki 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki na sos:

  • 100 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera 

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię pokrój w półplasterki, papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj szynkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Smaż 10 minut.
  • Do makaronu dodaj warzywa z szynką. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos. Wodę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Mieszanką zalej makaron z szynką i warzywami. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger