piątek, maja 06, 2022

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini z szynką w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem sera feta.

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki: 

  • 250 g tortellini z szynką
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów oleju
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g sera feta
  • świeżo mielony pieprz

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:   

  • Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni roztop masło, dodaj dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj szpinak. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Smaż 3 minuty. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pokruszony ser feta. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez około 5 minut - do roztopienia się sera i zgęstnienia sosu. 
  • Na patelnię dodaj tortellini, wymieszaj.
Smacznego!
Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tortellini w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

czwartek, maja 05, 2022

Karpatka

Karpatka

Wyśmienita, tradycyjna karpatka zrobiona z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie wyrasta, tworząc góry i fale. To najlepszy przepis na karpatkę z kremem budyniowym! 
Karpatka


Karpatka - składniki na ciasto parzone:

  • 300 ml wody
  • 150 g masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karpatka - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Karpatka - przepis: 

  • Przygotuj ciasto parzone. W rondelku, na małym ogniu, zagotuj wodę z masłem. Wciąż trzymając rondelek na niskiej mocy palnika, stopniowo dodawaj mąkę pszenną i sól. Cały czas mieszaj energicznie masę, aż stanie się gęsta, jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Rondelek zestaw z gazu i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej masy dodawaj stopniowo jajka. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek do pieczenia.
  • Przygotowane ciasto parzone podziel na dwie równe części. 
  • Jedną połowę ciasta równomiernie rozłóż w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy. Z ciasta ściągnij papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Z drugą połową ciasta postępuj tak samo jak z pierwszą. 
  • Przygotuj krem budyniowy. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj 200 ml mleka, mąkę i proszki budyniowe. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • W garnku zagotuj 800 ml mleka. Mieszankę z żółtkami wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego. 
  • Do wysokiego naczynia wlej śmietanę kremówkę. Ubij na sztywno. Śmietanę dodaj do masy budyniowej, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta przełóż do formy, wyłóż cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto wstaw na kilka godzin  do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Karpatka

Karpatka

Karpatka

wtorek, maja 03, 2022

Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

Delikatne, puszyste i aromatyczne placki na słodkiej śmietance z dodatkiem wiórków kokosowych i banana.
Placki kokosowo-bananowe



Placki kokosowo-bananowe - składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 duże banany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej do smażenia


Placki bananowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wlej śmietanę kremówkę, wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, krótko zmiksuj mikserem. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kaszę mannę. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj łyżką. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowo-bananowe

Placki kokosowo-bananowe

poniedziałek, maja 02, 2022

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Wyśmienita, wilgotna i puszysta pizza na ziemniaczanym spodzie z dodatkiem sosu pomidorowego, kiełbasy, czerwonej cebuli i sera cheddar. Niebo w gębie!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą


Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na spód:

  • 300 g ziemniaków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - składniki na sos pomidorowy:

  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 300 g suchej kiełbasy
  • 2 małe cebule czerwone
  • 150 g tartego sera cheddar

Pizza ziemniaczana z kiełbasą - przepis:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, opłucz pod zimną wodą, obierz i dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, oliwę z oliwek i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp serem. Kolejno ułóż kiełbasę i cebulę. 
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

Pizza ziemniaczana z kiełbasą

niedziela, maja 01, 2022

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

Pyszne kotlety drobiowe smażone w cieście z dodatkiem majonezu, ketchupu i musztardy.
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym



Kotlety drobiowe w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista (użyłam z Kamisa), świeżo mielony pieprz, sól
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze, niezbyt grube kawałki. Dopraw z obu stron przyprawą do kurczaka.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, majonez, ketchup i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  • Do ciasta wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, dokładnie oblepione ciastem kawałki kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w cieście ketchupowo-musztardowym

sobota, kwietnia 30, 2022

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym. 
Makaron ze szpinakiem i parmezanem


Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
  • Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
  • Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

piątek, kwietnia 29, 2022

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 szklanki wrzątku
  • 450 g mrożonych owoców leśnych

Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:

  • 1200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady


Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek  Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką. 
  • Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką. 
  • Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger