sobota, lutego 04, 2023

Ciasto kokosowo - krówkowe

Pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z  warstwy kajmakowej z herbatnikami i kremu kokosowego. Polecam! 
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g kakao
  • 36 ml oleju
  • szczypta soli

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na krem kokosowy:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g wiórków kokosowych

Ciasto kokosowo-krówkowe - składniki na warstwę kajmakową:

  • około 350 g jasnych herbatników
  • 1 puszka kajmaku (około 450 g)

Pozostałe składniki:

  • przesiane kakao do oprószenia ciasta


Ciasto kokosowo-krówkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem kokosowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder oraz wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Puszkę kajmaku włóż do garnka do połowy wypełnionego gorącą wodą. Odstaw na bok na 15 minut. Następnie otwórz puszkę i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu kajmak będzie się łatwiej rozsmarowywał na cieście. 
  • Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 1/3 kremu kokosowego, następnie ułóż herbatniki, kolejno rozsmaruj kajmak, ułóż kolejną warstwę herbatników. Teraz wyłóż mniej więcej połowę pozostałego kremu przykryj drugim blatem biszkoptu, wyłóż pozostały krem. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

Ciasto kokosowo - krówkowe

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda przepysznie i z chęcią bym go spróbowała! Niestety jestem na diecie i nie wolno mi jeść rzeczy tego typu. Ostatnio zamówiłam sobie piłkę do ćwiczeń, ponieważ chcę wykonywać treningi w domu. Mam nadzieję, że wytrwam w moim postanowieniu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger