wtorek, marca 17, 2020

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe





Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 2/3 szklanki wody

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 4 banany
  • 3 łyżki soku z cytryn


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger