Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników. 
Sernik czekoladowy - składniki:
- 350 g trzykrotnie mielonego twarogu
 - 250 g mascarpone
 - 0,5 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka mąki pszennej
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki kakao
 - 1 cukier waniliowy (16 g)
 - 2 jajka
 - 100 ml śmietany kremówki 30%
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 50 g mlecznej czekolady
 
Składniki na polewę:
- 60 g gorzkiej czekolady
 - 40 g masła
 
Sernik czekoladowy - przepis:
- Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
 - Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
 - Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
 - Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
 - Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
 - Ostudzone ciasto polej polewą.
 









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz