Przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Placki ziemniaczane z parmezanem - składniki:
- 600 g obranych ziemniaków
 - 50 g tartego parmezanu
 - 1 mała cebula
 - 1 jajko
 - 80 g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - olej do smażenia
 
Składniki na sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki majonezu
 - 2 duże ząbki czosnku
 - 0,5 łyżeczki cukru
 - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
Placki ziemniaczane z parmezanem - przepis:
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki.
 - Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
 - Ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, parmezan, jajko, mąkę pszenną i sól. Wymieszaj na jednolitą masę.
 - Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
 - Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw kilkanaście minut do lodówki, by sos się przegryzł.
 - Gotowe placki podawaj z sosem czosnkowym.
 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz