Lekkie i puszyste placki z dodatkiem ricotty. Idealne na śniadanie!
Placki z ricottą - składniki:
- 2 jajka
 - 250 g ricotty
 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 125 ml mleka
 - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
 - 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - olej do smażenia
 - cukier puder lub ulubiony dżem
 
Placki z ricottą - przepis:
- Białka oddziel od żółtek.
 - Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
 - Do drugiej miski dodaj żółtka, ricottę oraz cukry: trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
 - Do masy delikatnie wmieszaj ubite białka.
 - Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem.
 








Będę musiała spróbować. Nie robiłam nigdy
OdpowiedzUsuń