czwartek, lipca 20, 2023

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju
  • do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem: 

  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 250 g mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 500 g truskawek
  • około 50 g białej czekolady


Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem. 
  • Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

2 komentarze:

  1. Smakowite ciasto na weekend. Lekkie, biszkoptowe i sezonowe owoce. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprostsze i najbardziej smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger