czwartek, lipca 27, 2023

Ciasto cytrynowe z borówkami

Wyśmienite, wilgotne, puszyste ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi i lukrem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml oleju
  • 220 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g borówek amerykańskich

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny


Ciasto cytrynowe z borówkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełóż jajka, jogurt, olej, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj umyte i osuszone borówki amerykańskie, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia. a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polukruj ciasto. 
Smacznego! 
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami



1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger