piątek, października 06, 2023

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, jesienne ciasto ze śliwkami z dodatkiem kruszonki.
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 - 600 g śliwek

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą i gęstą masę (masę ubijaj na najwyższym obrotach miksera przez około 5 - 8 minut).
  • Zmniejsz obroty miksera. Cały czas miksując najpierw wlej olej, a następnie mleko. 
  • Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
  • Mieszankę mąki z proszkiem stopniowo dodawaj do mokrych składników. Nie miksuj, tylko mieszaj łyżką. 
  • Śliwki oczyść, osusz i pokrój na połówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż śliwki - skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger