piątek, października 20, 2023

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Pyszne, puszyste i aromatyczne paluchy drożdżowe z masłem ziołowym. Polecam! :)

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym


Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 280 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 50 ml oleju rzepakowego

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - składniki na masło ziołowe:

  • 135 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • garść tartego parmezanu

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól i suszoną natkę pietruszki. Wymieszaj. Wlej olej, dodaj pozostałe 180 ml ciepłego mleka oraz  wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przełóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut - do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, ziołami włoskimi i solą. 
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Płat ciasta posmaruj masłem ziołowym. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto potnij w poprzek na paski o szerokości około 2,5 cm. Każdy pasek zawiń wokół własnej osi. 
  • Tak przygotowane paluchy przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posyp tartym parmezanem. 
  • Paluchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

Drożdżowe paluchy z masłem ziołowym

2 komentarze:

  1. Super. Nigdy takich nie robiłam. Chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Naszła mnie ochota na takiego palucha. W dzieciństwie takie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger