Przepyszne, słodko-kwaśne ciasto składające się z trzech warstw: kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu jogurtowo-wiśniowego i kremu śmietankowego. Ciasto wiśniowo-jogurtowe jest bardzo smaczne, orzeźwiające i aromatyczne. Polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Składniki na warstwę wiśniowo-jogurtową:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 300 g wydrylowanych wiśni
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 4 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 400 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na warstwę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto jogurtowo-wiśniowe - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
- Formę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Wiśnie zmiksuj blenderem. Do miski przełóż jogurt, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, krótko zmiksuj. Dodaj wiśnie, ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
- Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Wyłóż masę jogurtowo-wiśniową. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą.