środa, czerwca 23, 2021

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Przepyszne, słodko-kwaśne ciasto składające się z trzech warstw: kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu jogurtowo-wiśniowego i kremu śmietankowego. Ciasto wiśniowo-jogurtowe jest bardzo smaczne, orzeźwiające i aromatyczne. Polecam!  
Ciasto wiśniowo-jogurtowe


Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Składniki na warstwę wiśniowo-jogurtową:

  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki 30%


Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto jogurtowo-wiśniowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Wiśnie zmiksuj blenderem. Do miski przełóż jogurt, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, krótko zmiksuj. Dodaj wiśnie, ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Wyłóż masę jogurtowo-wiśniową. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto wiśniowo-jogurtowe

poniedziałek, czerwca 21, 2021

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w cieście i panierce koperkowej to pyszny sposób na przyrządzenie filetów z piersi kurczaka. :)
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej



Składniki na marynatę:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na panierkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Kotlety drobiowe w panierce koperkowej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, włóż kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Krótko zmiksuj.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekany koperek i zioła prowansalskie.
  • Każdy kawałek mięsa najpierw dokładnie obtocz w cieście, a następnie w panierce.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

sobota, czerwca 19, 2021

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z lekkim musem śmietankowo-jagodowym, którego wierzch dopełniają jagody i galaretka o smaku owoców leśnych. Ciasto czekoladowe z musem jagodowym nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. :)
Ciasto czekoladowe z jagodami




Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzątku


Składniki na mus jagodowy:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Składniki na wierzch:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku

Ciasto czekoladowe z jagodami - przepis:

  • Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka połącz z mlekiem i olejem.
  • Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz jajka wymieszane z mlekiem i olejem. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec wlej wrzącą wodę i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj mus jagodowy. Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż owoce się rozpadną. Jagody przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj przetarte jagody. Pod koniec ubijania  cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Mus jagodowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Na musie ułóż jagody, całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami



Inspiracja: ilovebake.pl

piątek, czerwca 18, 2021

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron smażony z kurczakiem, papryką, pieczarkami i sosem sojowym.
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g makaronu nitki
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 500 g pieczarek
  • bulion wołowy lub wieprzowy
  • 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka


Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka.
  • Makron wsyp na blachę z wyposażenia piekarnika. Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę, smaż przez około 8 minut. 
  • Zarumieniony makaron przełóż na patelnię i zalej bulionem w takiej ilości, by wystawał około 1 cm ponad makaron. Przemieszaj, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Jeśli po wchłonięciu bulionu makaron będzie jeszcze lekko twardy, możesz dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos sojowy, przesmażonego kurczaka, paprykę i pieczarki. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

poniedziałek, czerwca 14, 2021

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Smaczne, lekkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora gotowane w sosie śmietanowym. :)
Pulpety w sosie warzywnym


Pulpety w sosie warzywnym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek,cząber

Pulpety w sosie warzywnym - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 0,5 małej pietruszki
  • 0,5 małej, białej części pora
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego



Pulpety w sosie warzywnym - przepis:

  • Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

sobota, czerwca 12, 2021

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Przepyszne, wspaniale pachnące ciasto z jabłkami, konfiturą wiśniową i wyśmienitą, chrupiącą warstwą wierzchnią,  na którą składają się płatki kukurydziane w karmelu. Polecam! :)
Ciasto z jabłkami i wiśniami



Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki migdałów
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na wierzch:

  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • około 150 g konfitury wiśniowej 


Ciasto z jabłkami i wiśniami - przepis:

  • Migdały zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej do masy roztopione masło. Kolejno dodaj aromat i w kilku partiach wsyp mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Przygotuj chrupiący wierzch. Do rondelka przełóż masło, cukier i śmietanę. Zagotuj. Mieszankę zdejmij z ognia, dodaj płatki kukurydziane, wymieszaj.
  • Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika, wierzch posmaruj konfiturą (pomiędzy kawałkami jabłek), po czym wyłóż masę z płatkami kukurydzianymi.
  • Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Smacznego!
Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami

Ciasto z jabłkami i wiśniami


Źródło przepisu: malacukierenka.pl

piątek, czerwca 11, 2021

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Pyszny, aromatyczny i sycący bigos z młodej kapusty to idealna propozycja na letni, szybki i prosty w przygotowaniu obiad lub kolację.

Bigos z młodej kapusty




Bigos z młodej kapusty - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
  • 350 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, cukru
  • dodatkowo: olej do smażenia



Bigos z młodej kapusty - przepis:

  • Kapustę posiekaj, przełóż do miski, zalej wrzątkiem w taki sposób, by woda sięgała ponad 1 cm, odstaw na bok na 5 minut, po czym odsącz na sitku.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, marchewkę i wodę. Dorzuć również przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
  • Kiedy kapusta będzie miękka dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsyp drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger