Wyśmienite, wilgotne ciasto czekoladowe z trzema warstwami: kremem truskawkowym, kremem śmietankowym i musem truskawkowym, którego smak i wygląd zaskoczy każdego. Pycha! Bardzo polecam. :)
Składniki na ciasto:
- 195 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki kefiru
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy
- 90 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 jajka rozmiar M
- 270 g brązowego cukru
Składniki na krem truskawkowy:
- 700 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 110 g cukru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 600 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na warstwę śmietankową:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Składniki na mus truskawkowy:
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj warstwę truskawkową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Do garnka przełóż truskawki, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier. Zawartość garnka podgrzej i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zmiksuj blenderem. Do gorącego musu dodaj napęczniałą żelatyną. Wymieszaj do rozpuszczenia. Mus pozostaw do ostudzenia, do temperatury pokojowej.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ostudzony mus truskawkowy. Wymieszaj łyżką. Krem truskawkowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na krem truskawkowy, wstaw do lodówki do stężenia.
- Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Truskawki zmiksuj blenderem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Mus truskawkowy wyłóż na krem śmietankowy.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: mojewypieki.com