Placki jogurtowe z bananami są smaczne i szybkie w przygotowaniu. To idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek.
Placki jogurtowe z bananem - składniki:
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 jajka
- olej do smażenia
Placki jogurtowe z bananem - przepis:
- Banany zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć widelcem.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do miski wlej jogurt, wsyp mąkę, dodaj zmiksowane banany, cukier i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj ubitą pianę. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.