poniedziałek, listopada 15, 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z wyśmienitym nadzieniem serowym przygotowanym na bazie niezmielonego sera w kostce i lukier cytrynowy... Brzmi pysznie, prawda? Zapraszam na zakręcone drożdżówki z serem. :)
Zakręcone drożdżówki z serem




Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła

Zakręcone drożdżówki z serem - składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Zakręcone drożdżówki z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, jajko i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj masę serową. Ser rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Posmaruj masą serową. 
  • Następnie złóż do środka 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklep. Teraz złóż do środka pozostałą górną 1/3 ciasta.
  • Powstały złożony prostokąt pokrój na 12 równych części. 
  • Każdą część ciasta przekręć w połowie, by powstała spirala.
  • Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Zakręcone drożdżówki z serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger