niedziela, listopada 21, 2021

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Mocno czekoladowy i orzechowy, chrupiący, wspaniale prezentujący się tort bezowy to idealne ciasto na święta i nie tylko. Ten smak zachwyci każdego! :)
Czekoladowo-orzechowy tort bezowy




Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady


Pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych bez skórki
  • 25 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo-orzechowo tort bezowy - składniki na 4 blaty bezowe: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty bezowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania gęstej, lśniącej masy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy laskowe. Delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  • Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm. Łącznie należy narysować 4 okręgi. Masę podziel na 4 części, równomiernie wyłóż na narysowane okręgi. 
  • Blaty bezowe włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Blaty bezowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Płynną, lekko przestudzoną czekoladą równomiernie posmaruj 4 blaty bezowe. Odłóż na bok, do całkowitego zastygnięcia.
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Dodaj czekoladę startą na dużych oczkach tarki, wymieszaj szpatułką. Krem podziel na 4 części. Krem równo wyłóż na 4 blaty bezowe.
  • Złóż tort, układając blaty bezowe na sobie. Wierzch tortu posyp posiekanymi orzechami laskowymi i startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
  • Tort włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Czekoladowo-orzechowy tort bezowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger