sobota, listopada 20, 2021

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym, obłożona cebulą, to doskonały pomysł na rodzinny pomysł. Wypróbuj najlepszy przepis na karkówkę zapiekaną w sosie pomidorowym i ciesz się smakiem miękkiego, kruchego i aromatycznego mięsa.
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 cebule do obłożenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa + olej do smażenia


Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym - przepis:

  • Mięso pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, śmietanę i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj cukier i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Ponownie wymieszaj. Zagotuj zawartość garnka.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone plastry mięsa. Na mięsie ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Całość zalej sosem. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

Karkówka zapiekana w sosie pomidorowym

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger