środa, kwietnia 06, 2022

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Lekka jak puch, wilgotna i pyszna babka, której sekretnym składnikiem jest majonez. Zdecydowanie warto wypróbować! :)
Babka majonezowa

Babka majonezowa - składniki:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%


Babka majonezowa - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Dodaj też cukier waniliowy. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Po każdym dodaniu zmiksuj masę. 
  • Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj. 
  • Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj do ubitych składników. Zmiksuj na najniższej mocy miksera. Dodaj majonez. Krótko zmiksuj.
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

wtorek, kwietnia 05, 2022

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Lekka, wiosenna surówka obiadowa z sałaty lodowej z dodatkiem ogórka i rzodkiewki w pysznym śmietanowym sosie ze szczypiorkiem.
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką - przepis:

  • Sałatę umyj i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki.
  • Rzodkiewki i ogórka umyj, pokrój w półplasterki. 
  • Do miski przełóż sałatę, rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. 
  • Sałatkę polej sosem. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem i rzodkiewką


poniedziałek, kwietnia 04, 2022

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Wyśmienite roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą duszone w sosie pomidorowo-śmietanowym z papryką.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego


Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 1 mała papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • mąka do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Faszerowane roladki z mięsa mielonego - składniki na roladki:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajka, majonez oraz sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Paprykę i ogórki pokrój w krótkie paski, a cebulę w piórka.
  • Z mięsnej masy formuj roladki. Każdą roladkę delikatnie spłaszcz i ułóż paprykę, ogórka oraz cebulę. Dokładnie zlep każdą roladkę. Roladki obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż roladki z obu stron. 
  • Na patelnię po smażeniu roladek wrzuć drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 5 minut. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i cukrem. Do sosu włóż roladki. Duś pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości roladek. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zaprawioną łyżką gorącego sosu. 
Smacznego!
Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

niedziela, kwietnia 03, 2022

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza, niesamowicie puszysta, wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem.
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 130 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 żółtek jaj

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Rodzynki wsyp do miski. Zalej pozostałą połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw na bok na 30 minut.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier, miękkie masło, rodzynki z mlekiem, żółtka i rozczyn. Przez 5 minut wyrabiaj ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
  • Po upływie powyższego czasu uderz ciasto, by je odgazować, a następnie przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw w nim babkę jeszcze na 15 minut. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmij z formy.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

Najlepsza babka drożdżowa z rodzynkami i lukrem

sobota, kwietnia 02, 2022

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Uwielbiam ten kremowy makaron ze szpinakiem, fasolką szparagową, ricottą, mozzarellą i parmezanem! Makaron w sosie serowym z poniższego przepisu przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Proste, świeże składniki, doskonały smak i ekspresowe przygotowanie to największe zalety tej zapiekanki.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko rozmiar L
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania formy


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą - przepis:

  • Fasolkę szparagową wyjmij kilka godzin wcześniej z zamrażalnika, by zdążyła się rozmrozić.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż ricottę, wbij jajko, dodaj posiekany szpinak, rozmrożoną fasolkę szparagową, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj 75 g mozzarelli i parmezan. Ponownie wymieszaj. 
  • Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posyp pozostałą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fasolką i ricottą

piątek, kwietnia 01, 2022

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Nie ma nic lepszego niż ten prosty przepis na kurczaka zapiekanego z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi! Polecam. :)
Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą



Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 125 g mozzarelli
  • kilkanaście liści świeżej bazylii
  • około 8 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. 
  • Mozzarellę i pomidorki pokrój w plastry.
  • Piersi z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa ułóż najpierw plastry mozzarelli, następnie liście bazylii i na wierzchu pomidorki koktajlowe.
  • Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Piersi z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

czwartek, marca 31, 2022

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Wyjątkowo miękkie, puszyste i lekkie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem.
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką



Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 90 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania ciasta

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Żółtka z jajkiem rozkłóć widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozkłócone żółtka z jajkiem oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
  • Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrób. Ciasto uformuj na kształt tortownicy o średnicy 24-25 cm. 
  • Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Ciasto posmaruj ciepłym mlekiem i posyp kruszonką, lekko dociskając ją do ciasta. 
  • Puszyste ciasto drożdżowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Pozostaw do ostudzenia, a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką i polukruj ciasto.
Smacznego!
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger