Pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Bardzo polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami - składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 100 g cukru pudru
 - 2 żółtka rozmiar M
 - 50 ml śmietany kremówki 30%
 - 125 g masła
 
Pozostałe składniki:
- 800 g śliwek
 - 4 łyżki cukru
 - 2,5 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
 - 1 płaska łyżeczka cynamonu
 - cukier puder do oprószenia ciasta
 
Kruche ciasto ze śliwkami - przepis: 
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj żółtka, śmietanę kremówkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do zamrażarki. 
 - Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut. 
 - Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Do śliwek dodaj cukier, kisiel (proszek) i cynamon. Dokładnie wymieszaj. 
 - Śliwki ściśle ułóż na podpieczonym spodzie, skórką do dołu.
 - Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż. 
 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
 - Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
 
Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl