czwartek, stycznia 09, 2020

Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką

Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką

Pyszna sałatka z brokułem, szynką i jajkiem z dodatkiem pora, ogórków kiszonych i groszku konserwowego.
Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem




Sałatka brokułowa z szynką - składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 150 g wędzonej szynki
  • 5 jajek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę brokułową z szynką?

  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Pora pokrój w cienkie talarki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
  • Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Szynkę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Do miski dodaj ugotowane różyczki brokułów, pora, jajka, szynkę, ogórka i groszek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem

środa, stycznia 08, 2020

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Pyszne, choć niezbyt słodkie ciasto z jabłkami składające się z kruchego ciasta, warstwy jabłek, kremu orzechowego przygotowanego na bazie orzechów włoskich i polewy czekoladowej. 

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym





Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe

Szarlotka z kremem orzechowym - składniki na warstwę orzechową:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na polewę:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznego czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto jabłkowe z kremem orzechowym?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 25 x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do rondelka i duś przez około 10-15 minut - do miękkości. Dodaj cukier, wymieszaj. Zestaw z kuchenki, wsyp galaretki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się galaretek. Masę jabłkową pozostaw do ostudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto.
  • Przygotuj masę orzechową. Orzechy zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj ostudzone orzechy z mlekiem. Masę orzechową wyłóż na całkowicie zastygniętą warstwę jabłkową.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść obydwie czekolady, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj, udekoruj wierzch ciasta. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym


wtorek, stycznia 07, 2020

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki



Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki - składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki?

  • Ziemniaki ugnieć z masłem i śmietaną. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

poniedziałek, stycznia 06, 2020

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Soczysty schab marynowany w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie pieczony w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. :)
Schab pieczony w rękawie





Schab pieczony w rękawie - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić schab pieczony w rękawie?

  • Ostrym nożem oczyść schab z nadmiaru białych błon.
  • Do miseczki dodaj olej, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, słodką paprykę, majeranek, ostrą paprykę, pieprz czosnkowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso natnij w kratkę i dokładnie, z każdej strony, natrzyj marynatą.
  • Schab odstaw do lodówki na 24 godziny. 
  • Po wyjęciu z lodówki przełóż schab do rękawa do pieczenia, pozostawiając dużo wolnego miejsca. Zamknij rękaw klamrami i podziurkuj widelcem folię, by pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia mięsa.
  • Tak przygotowany schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć od góry rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.

Smacznego!
Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

niedziela, stycznia 05, 2020

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Wilgotny, lekki, piankowy sernik z dodatkiem mleka w proszku, który swą delikatną konsystencję zawdzięcza pieczeniu go w kąpieli wodnej. Warto wypróbować, bo sernik z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. :)
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku



Sernik z mlekiem w proszku - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • dodatkowo: kilkanaście sztuk herbatników

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj partiami twaróg. Dodaj proszki budyniowe, zmiksuj. Dodaj olej i mleko, zmiksuj. Na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj tak, by w masie serowej nie pozostały grudki. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Formę z sernikiem włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. 
  • Tak przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z mlekiem w proszku


Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Źródło przepisu: mojewypieki.com

sobota, stycznia 04, 2020

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z dodatkiem salami i papryki w sosie pomidorowym to prosta i ekspresowa w przygotowaniu potrawa.
Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym





Makaron z salami w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 400 g salami w plastrach
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z salami w sosie pomidorowym?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Salami i paprykę pokrój w kostkę, natomiast cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj salami, wymieszaj i smaż przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, i duś jeszcze przez około 6-7 minut. Na sam koniec dodaj do sosu posiekany szczypiorek.
  • Na talerze wyłóż makaron i przygotowany sos pomidorowy z papryką i salami.
Smacznego!
Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

piątek, stycznia 03, 2020

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Wyśmienity, lekki sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem owoców, składający się z dwóch warstw: serowej i śmietanowej. Pycha! :)
Sernik na zimno z serków homogenizowanych



Sernik na zimno z serków homogenizowanych - składniki na warstwę serową:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców (u mnie mieszanka wiśni, truskawek, malin i czarnej porzeczki)

Sernik na zimno z serków - składniki na warstwę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki zmiksowanych owoców

Sernik na zimno - pozostałe składniki:

  • kilka sztuk okrągłych biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?

  • Przygotuj warstwę serową. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany i przesiany cukier puder. Zmiksuj, a następnie cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Owoce zmiksuj blenderem i odłóż 2 łyżki do warstwy śmietanowej. 
  • Pozostałe owoce dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż biszkopty. Do formy wylej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i powoli, cienkim strumieniem wlej żelatynę, cały czas miksując. 
  • Do masy śmietanowej dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki zmiksowanych owoców.
  • Warstwę śmietanową wyłóż na wierzchu masy serowej. Wierzch sernika możesz udekorować owocami.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger