niedziela, stycznia 05, 2020

Sernik z mlekiem w proszku

Wilgotny, lekki, piankowy sernik z dodatkiem mleka w proszku, który swą delikatną konsystencję zawdzięcza pieczeniu go w kąpieli wodnej. Warto wypróbować, bo sernik z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. :)
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku



Sernik z mlekiem w proszku - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • dodatkowo: kilkanaście sztuk herbatników

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj partiami twaróg. Dodaj proszki budyniowe, zmiksuj. Dodaj olej i mleko, zmiksuj. Na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj tak, by w masie serowej nie pozostały grudki. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Formę z sernikiem włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. 
  • Tak przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z mlekiem w proszku


Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger