czwartek, stycznia 16, 2020

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Wspaniale pachnące, mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem puree z dyni. Pycha!
Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe



Bułki dyniowe - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g puree z dyni
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: 1 jajko + garść pestek dyni

Jak zrobić bułki dyniowe?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, puree z dyni, masło i sól. Zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą cześć uformuj na kształt kuli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Bułki dyniowe


Bułki dyniowe


Bułki dyniowe

Źródło przepisu: mojewypieki.com

środa, stycznia 15, 2020

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Pyszny i sycący gulasz ze schabu i karkówki z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. :)

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami







Gulasz wieprzowy z warzywami - składniki:

  • 750 g schabu
  • 750 g karkówki
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 3 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: mąka do oprószenia mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

  • Mięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i mąką. 
  • Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki. 
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż na dość dużej mocy palnika, do lekkiego zarumienienia.
  • Dodaj cebule, marchewki i liście laurowe, smaż przez około 5 minut. Dodaj wodę lub bulion i duś pod przykryciem przez około 45 minut. 
  • Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i paprykę. Dopraw gulasz słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez około 20 minut - do całkowitej miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło, wymieszaj. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami


Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

wtorek, stycznia 14, 2020

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Orzeźwiające, niezbyt słodkie, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu przełożonego pysznym, budyniowym kremem cytrynowo-ananasowym. 
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe




Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na krem cytrynowo-ananasowy:

  • 2 puszki ananasów
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Jak zrobić ciasto cytrynowo-ananasowe?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20 x 30 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty. 
  • Jeden z blatów biszkoptu włóż z powrotem do formy. Nasącz go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  • Przygotuj krem. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Sok ananasowy z dwóch puszek przelej do garnka. Do soku dodaj tyle mleka, by łącznie było 3 szklanki płynu. Dodaj również masło. Zagotuj.
  • W dodatkowo 0,5 szklanki mleka rozmieszaj budynie śmietankowe. Mieszankę wlej do gotującego się soku z mlekiem i masłem. Gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Budyń zdejmij z ognia, dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj. Do gorącego kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkoptu znajdujący się w formie. Przykryj drugim blatem. Nasącz drugi blat biszkoptu mieszanką soku z cytryny, wody i cukru pudru.
  • Ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

poniedziałek, stycznia 13, 2020

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka pieczone w piekarniku w panierce z orzechów ziemnych, laskowych i migdałów z dodatkiem miodu i musztardy to świetny pomysł na pyszny obiad. Dzięki połączeniu orzechów z musztardą i miodem piersi zyskują nowy, ciekawy smak. No i ten aromat unoszący się w trakcie pieczenia... Polecam wypróbować. :)
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach





Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 5 łyżek średnio ostrej musztardy 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • przyprawy: sól, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Jak zrobić piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach?

  • Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z dwóch stron solą i ulubioną przyprawą do kurczaka. 
  • Orzechy ziemne, laskowe i migdały rozdrobnij w blenderze.
  • Do miseczki dodaj musztardę, miód i rozdrobnione orzeszki z migdałami. Wymieszaj. 
  • Pokrojone kawałki kurczaka panieruj w przygotowanej mieszance. 
  • Tak przygotowanie kawałki fileta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

niedziela, stycznia 12, 2020

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Z okazji pierwszych urodzin bloga przygotowałam przepyszne, kremowe ciasto bez pieczenia  inspirowane znanym i lubianym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto z składa się z dwóch warstw: budyniowej z orzechami laskowymi i czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku. Pycha!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)



Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę budyniową z orzechami:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (około 32 g)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów laskowych

Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku

Ciasto Kinder Bueno - pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników
  • około 6 łyżek kremu czekoladowego (użyłam Nutelli)
  • 30 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto Kinder Bueno?

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 800 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 200 ml mleka dodaj proszek budyniowy, jajka, żółtka i mąkę pszenną. Zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Herbatniki wyłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatniki posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę czekoladową. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Odstaw do ostudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj ostudzoną czekoladę i mleko w proszku. 
  • Do ubitego serka mascarpone dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj łyżką
  • Na herbatniki wyłóż masę czekoladową. Na masie czekoladowej ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując dodawaj do masła, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Na samym końcu dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych. Wymieszaj.
  • Na herbatniki wyłóż masę budyniową z orzechami. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą Nutelli i oprósz pozostałymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Źródło przepisu: poprostupycha.pl

sobota, stycznia 11, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, rzodkiewek, jabłka i cebuli to doskonały dodatek do obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką






Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 500-600 g)
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką?

  • Kapustę drobno pokrój.
  • Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Cebulę i jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, dodaj rzodkiewkę, cebulę, jabłko, pomidora, jogurt, majonez, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

piątek, stycznia 10, 2020

Kostka brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowa to przepyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kilku warstw: masy budyniowej, warstwy brzoskwiniowej, kremu śmietanowo-jogurtowego i chrupiącej, kokosowej pianki budyniowej. Kostka brzoskwiniowa wymaga odrobinę pracy i wolnego czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę tego wart. Gwarantuję, że smakiem i wyglądem tego ciasta zaskoczycie każdego. Bardzo polecam!
Kostka brzoskwiniowa



Kostka brzoskwiniowa - składniki na kokosową piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g wiórków kokosowych

Kostka brzoskwiniowa - składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń

Kostka brzoskwiniowa - składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kostka brzoskwiniowa - składniki na krem śmietanowo-jogurtowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Kostka brzoskwiniowa - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk herbatników
  • kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów


Jak zrobić kostkę brzoskwiniową?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
  • Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
  • Herbatniki wyłóż na dnie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 
  • Galaretki zalej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W 400 ml mleka rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Gorący budyń wylej na herbatniki, przestudź, a następnie wstaw formę do lodówki, by masa całkowicie zastygła.
  • Pokrojone brzoskwinie ułóż na kremie budyniowym, zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
  • W międzyczasie przygotuj krem śmietanowo-jogurtowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i przesiany cukier puder. Wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlej żelatynę. 
  • 3/4 kremu śmietanowo-jogurtowego wyłóż na masę brzoskwiniową. Na kremie ułóż biszkopty, lekko dociśnij i wyłóż pozostałą część kremu. 
  • Kokosową piankę budyniową oderwij od papieru do pieczenia i ułóż na wierzchu ciasta. 
  • Gotową kostkę brzoskwiniową wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka brzoskwiniowa


Kostka brzoskwiniowa


Źródło przepisu: ilovebake.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger