czwartek, stycznia 23, 2020

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Waniliowy sernik na herbatnikach z dodatkiem masy czekoladowej przygotowanej na bazie mleka w proszku to pyszne, ciekawe w smaku i niezbyt słodkie ciasto.
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy




Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu lub aromatu waniliowego

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku

Jak zrobić sernik waniliowo-czekoladowy?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. Dodaj śmietankę i ekstrakt lub aromat waniliowy, zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg - stopniowo, łyżka po łyżce.
  • Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na spód herbatników, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
  • Przygotuj masę czekoladową. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze ze sobą połączą, zdejmij rondelek z ognia i cały czas energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku. Ciepłą masę czekoladową wyłóż na ostudzony sernik i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy


Inspiracja: sio-smutki.blogspot.com

środa, stycznia 22, 2020

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placki z kaszy manny są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne! Doskonale smakują na ciepło i na zimno, zarówno oprószone cukrem pudrem, jak i podane z dżemem czy konfiturą. :)
Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny






Placuszki z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

  • Do miski wsyp kaszę mannę, zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj kaszę z mlekiem i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny


wtorek, stycznia 21, 2020

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Pyszny sernik na zimno z dodatkiem śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, czekolady mlecznej i gorzkiej to pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)





Sernik straciatella na zimno - składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła

Sernik straciatella (bez pieczenia) - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady do oprószenia sernika

Jak zrobić sernik na zimno straciatella?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do masy.
  • Czekolady zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
  • Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Wierzch ciasta możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

poniedziałek, stycznia 20, 2020

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym z dodatkiem pieczarek i marchewki to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Pulpety w sosie musztardowym




Pulpety w sosie musztardowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Pulpety w sosie musztardowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do miski dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 1 litra) ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. 
  • Gotowe pulpety odcedź i odstaw na bok. Odlej 0,5 litra wody pozostałej po gotowaniu pulpetów.
  • Cebulę i pieczarki drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki i marchewkę, smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej odlane 0,5 litra wody. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do wysokiego naczynia dodaj mąkę, odrobinę zimnej wody, śmietanę i musztardę. Wymieszaj. Do mieszanki dodaj łyżkę gorącego sosu, ponownie wymieszaj. Zaprawioną mąkę ze śmietaną dodaj do sosu, wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. 
  • Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Do sosu dodaj pulpety. Całość duś jeszcze przez około 5 minut.
Smacznego!
Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

niedziela, stycznia 19, 2020

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej.
Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way





Ciasto Milky Way - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Milky Way - składniki na masę:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto Milky Way - składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto Milky Way?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż mleczny krem i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Wymieszaj, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
  • Ciasto Milky Way wstaw na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego na 30 minut przed podaniem warto wyjąć je z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Milky Way


Ciasto Milky Way

sobota, stycznia 18, 2020

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą to świetna propozycja obiadowa, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. To także doskonały sposób na wykorzystanie zalegających, ugotowanych ziemniaków. :)
Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą




Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą - składniki:

  • 500 g rozmrożonych filetów z mintaja
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 110 g)
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka koperku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą?

  • Filety z mintaja i ziemniaki zmiksuj w blenderze.
  • Rybę i ziemniaki przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę, jajka, posiekany koperek, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą

piątek, stycznia 17, 2020

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Kryształek to proste w przygotowaniu, choć wymagające odrobinę cierpliwości ciasto składające się z puszystego biszkoptu i kremu śmietanowego mascarpone i kolorowymi galaretkami. Doskonale smakuje i świetnie wygląda. :)
Ciasto Kryształek




Ciasto Kryształek - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Galaretkowiec - składniki na krem śmietanowy z mascarpone i galaretkami:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 galaretek o różnych smakach
  • 5 x 250 ml gorącej wody

Jak zrobić ciasto Kryształek?

  • Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, najlepiej w głębokim talerzu, wówczas będzie łatwiej je pokroić na kostki. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Powoli wlej żelatynę, zmiksuj. Ubitą śmietanę z żelatyną dodaj do mascarpone z cukrem pudrem, krótko zmiksuj. 
  • Stężałe galaretki pokrój na kawałki. Dodaj do kremu śmietanowego z mascarpone. Wymieszaj.
  • Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, lekko nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger