poniedziałek, grudnia 30, 2019

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem mozzarelli podana z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych. 

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym





Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 gram)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka

Jak zrobić pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
  • Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp mozzarellą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Dziesięć minut przed końcem pieczenia piersi z kurczaka przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść 1 łyżeczkę masła. Na patelnię wbij jedno jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Tak samo postępuj z drugim jajkiem. 
  • Jajka sadzone ułóż na wierzchu upieczonych kawałków kurczaka. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

niedziela, grudnia 29, 2019

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Pyszny i niesamowicie kremowy sernik, który swój smak i wygląd zawdzięcza dodaniu do masy serowej ugotowanego budyniu. Doskonałym dopełnieniem całości jest smakowita frużelina wiśniowa. Polecam!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową






Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową - składniki na spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 g masła

Sernik z frużeliną wiśniową - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 300 ml mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Sernik budyniowy z wiśniami - składniki na frużelinę wiśniową:

  • 400 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Jak zrobić sernik budyniowy z frużeliną wiśniową?

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.  
  • Herbatnikami z masłem wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. W pierwszej kolejności ugotuj budyń. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj jeden proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce ugotowany budyń. Dodaj drugi proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Przygotuj frużelinę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Odstaw na 30 minut, by puściły sok. 
  • Do szklanki wlej sok z cytryny i 2 łyżki zimnej wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 
  • Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i pozostaw na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Garnek z wiśniami postaw na kuchenkę, nastaw średnią moc palnika i pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika i gotuj wiśnie jeszcze przez około 5 minut. Dodaj rozrobioną mąkę i cały czas mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Frużelinę wiśniową pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzoną frużelinę wiśniową wyłóż na wierzch wystudzonego sernika.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, grudnia 28, 2019

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki




Roladki z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • 10 plastrów szynki gotowanej
  • 10 łyżeczek ketchupu
  • 10 łyżeczek musztardy
  • 2 cebule
  • 750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. 
  • Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  • Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski. 
  • Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. 
  • Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. 
  • Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
  • Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Roladki ponownie włóż do sosu.
Smacznego!
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

piątek, grudnia 27, 2019

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka z dodatkiem marchewki i sera feta to świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu. 
Kotlety z gotowanego kurczaka




Kotlety z gotowanego kurczaka - składniki:

  • 500 g gotowanego kurczaka (u mnie filety, ale mogą być też udka czy skrzydełka)
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane marchewki
  • 270 g sera feta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z gotowanego kurczaka?

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. 
  • Marchewki i ser feta rozgnieć widelcem.
  • Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, marchewki, fetę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z gotowanego kurczaka
Kotlety z gotowanego kurczaka

Źródło przepisu: mojegotowanie.pl

czwartek, grudnia 26, 2019

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Pożywna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, szpinakiem i mozzarellą. :)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem





Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
  • Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż na niewielkim ogniu przez około 3 minut uważając, by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Szpinak dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dno wyłóż makaron wymieszany z mięsem mielonym, następnie rozłóż szpinak. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plastry. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

poniedziałek, grudnia 23, 2019

Szynka zapiekana z warzywami

Szynka zapiekana z warzywami

Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką. 
Szynka zapiekana z warzywami





Szynka zapiekana z warzywami - składniki:

  • 1200 g szynki
  • 1 brokuł
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
  • Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
  • Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
Smacznego!
Szynka zapiekana z warzywami

Szynka zapiekana z warzywami

niedziela, grudnia 22, 2019

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Mocno wyrastający, niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To doskonały przepis na przepyszny, lekki jak chmurka i nieopadający sernik. :)
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami



Sernik z brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka 

Sernik z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

  • Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach. Dodaj jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą cześć zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
  • Formę z kruchym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło. Zmiksuj. 
  • Do żółtek z cukrem i masłem dodawaj stopniowo ser, następnie sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i przesianą mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Na popieczone kruche ciasto wylej masę serową, na jej wierzchu poukładaj brzoskwinie. Na brzoskwinie zetrzyj na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Możesz też rozetrzeć ją w palcach. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.
  • Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger