sobota, marca 07, 2020

Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Pełna pysznych składników sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem w przyprawie gyros, papryką, ogórkiem konserwowym, cebulą i kukurydzą. 
Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami







Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (500 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros

Jak zrobić sałatkę makaronową z jajkiem, kurczakiem i warzywami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wrzuć kurczaka na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Mięso pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Paprykę, ogórki i cebulę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do dużej miski dodaj makaron, kurczaka, jajka, paprykę, ogórki, cebulę i kukurydzę. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

piątek, marca 06, 2020

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką to kolejny, świetny sposób na ciekawe i smaczne podanie tradycyjnych kotletów kurczaka. 
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką


Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki na pierzynkę:

  • 5 marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Jak zrobić kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką?

  • Filety oczyść i przekrój wzdłuż tak, by łącznie powstały 4 kotlety. Mięso rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • W międzyczasie obierz marchewki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj marchewkę i smaż przez około 5 minut. Po tym czasie zalej marchewkę gorącą wodą, tak by marchewka była całkowicie pokryta płynem. Dodaj sól, pieprz, przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10-15 minut. Kolejno dodaj cukier, ewentualnie sól. 
  • Marchewkę zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącej marchewki i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj.Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Kotlety wyjmij z lodówki i panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na kotlety wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę.
Smacznego!
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Źródło przepisu: zcukrempudrem.blogspot.com

czwartek, marca 05, 2020

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak




Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:

  • 3 galaretki agrestowe
  • 750 ml wody
  • 5 jabłek

Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Jak zrobić ciasto Trociniak?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

środa, marca 04, 2020

Kebabowa karkówka

Kebabowa karkówka

Rozpływająca się w ustach, aromatyczna, lekko pikantna karkówka w przyprawie gyros, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kebabowa karkówka




Kebabowa karkówka - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 0,5 opakowania przyprawy gyros (około 15 g)
  • 2 cebule
  • 250 g ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić kebabową karkówkę?

  • Karkówkę oczyść, pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przyprawą gyros.
  • Ketchup, majonez, musztardę i śmietanę wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  • Plastry karkówki nasmaruj z obu stron marynatą i układaj w naczyniu warstwami: mięso, cebula, mięso, cebula, mięso i cebula. Tak przygotowane mięso wstaw na około 6-8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu naczynie żaroodporne z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkryj mięso i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Kebabowa karkówka

wtorek, marca 03, 2020

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach z kremem budyniowym waniliowym i kakaowym, bananami oraz lekko rumowym posmakiem.
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)




Ciasto bez pieczenia z bananami - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3,5 łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia) - składniki na masę śmietanową:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g podłużnych biszkoptów
  • 2 banany
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • do nasączenia: 1 szklanka mleka + 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • gorzkie kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto waniliowo-kakaowe z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Powstałym krem budyniowy podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj.
  • Banany obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty i obficie nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem rumowym. Na biszkopty wyłóż jasny krem, przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Biszkopty dobrze nasącz mlekiem z aromatem rumowym. Wyłóż ciemny krem. Na kremie ułóż pokrojone banany, delikatnie wciskając je w masę.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Ubitą śmietanę kremówkę wyłóż na banany. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Smacznego!
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)


Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: malacukierenka.pl

poniedziałek, marca 02, 2020

Jajka faszerowane szynką i serem

Jajka faszerowane szynką i serem

Jajka faszerowane szynką i serem z dodatkiem majonezu i szczypiorki to pyszny pomysł na śniadanie, nie tylko wielkanocne. :)
Jajka faszerowane szynką i serem




Jajka faszerowane szynką i serem - składniki:

  • 4 jajka
  • 30 g szynki
  • 30 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • garść szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i serem?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, drobno pokrojony ser i szynkę, majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane szynką i serem


Jajka faszerowane szynką i serem


niedziela, marca 01, 2020

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z czekoladowego biszkoptu i dwóch świetnie się ze sobą komponujących mas: bananowej i śmietanowej z masłem orzechowym. :)
Ciasto z masłem orzechowym i bananami





Ciasto z masłem orzechowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z masłem orzechowym i bananami - składniki na masę bananową:

  • 1,5 kg bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto z bananami i masłem orzechowym - składniki na masę orzechową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj masę bananową. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.
  • Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mus bananowy, zmiksuj. Na końcu wlej tężejące galaretki, dokładnie zmiksuj.
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy. Na biszkopt wylej masę bananową, przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj masę z masłem orzechowym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno dodaj mascarpone, zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wlej cienkim strumieniem żelatynę i krótko zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na wierzchu drugiego blatu biszkoptu.
  • Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z masłem orzechowym i bananami

    Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger