Pyszny i wilgotny chleb pszenny z pestkami dyni, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zrobić drożdżowy rozczyn, dodać wszystkie składniki do miski i wyrobić ciasto, by już po chwili móc rozkoszować się smakiem domowego chleba. Chleb z pestkami dyni doskonale smakuje zarówno z wędliną, jak i słodkim dżemem czy miodem. :)
Chleb z pestkami dyni - składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
 - 35 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 szklanka letniej wody
 - 1 łyżeczka soli
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 3/4 szklanki pestek dyni (użyłam pestek dyni BIO firmy Polskie Młyny)
 - dodatkowo: garść pestek dyni do posypania chleba
 
Jak zrobić chleb pszenny z pestkami dyni?
- W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 - Do miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, sól, pestki dyni i pozostałe pół szklanki wody. Z podanych składników zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
 - Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
 - Po tym czasie, ciasto ponownie zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
 - Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
 - Po upływie tego czasu, ciasto na chleb posmaruj zimną wodą i posyp pestkami dyni.
 - Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 35 minut.
 
Smacznego!









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz