Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.
Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:
- 3/4 szklanki cukru
 - 1,5 łyżki cukru waniliowego
 - 3 jajka
 - 0,5 szklanki oleju
 - 180 g jogurtu naturalnego
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g wiórków kokosowych
 - dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
 - dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek
 
Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
 - Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
 - Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
 - Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
 - Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
 - Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
 - Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto.
 - Odstaw ciasto do stężenia polewy.
 







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz