piątek, grudnia 13, 2019

Ciasto Hawanka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: kakaowego biszkoptu, masy czekoladowej, herbatników, masy kajmakowej i masy śmietankowej. Ciasto Hawanka to idealny wypiek na nadchodzące święta, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem.
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Ciasto Hawanka - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ciasto Hawanka - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Hawanka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku

Ciasto Hawanka - pozostałe składniki:

  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g)
  • 200 g masy kajmakowej
  • kilkanaście sztuk maślanych herbatników
  • kilkanaście sztuk czekoladowych herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Hawanka?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. 
  • Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. 
  • Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przy pomocy łyżki.
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto nasącz posłodzoną kawą i posmaruj dżemem.
  • Przygotuj masę czekoladową. 350 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym 150 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy i żółtko. 
  • Gorące mleko zdejmij z kuchenki i cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem zimne mleko z proszkiem budyniowym i żółtkiem. 
  • Ponownie postaw na kuchenkę, na małą moc palnika i gotuj do czasu, aż budyń stanie się gęsty.
  • Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Zmiksuj miękkie masło. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawaj budyń, a następnie krem czekoladowy.
  • Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu kremu poukładaj maślane herbatniki.
  • Jasne herbatniki posmaruj masą kajmakową. Kajmak możesz lekko podgrzać, wtedy będzie lepiej się rozsmarowywał. Na kajmaku poukładaj herbatniki czekoladowe. Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowywanie kremu śmietankowego.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywną masę. Dodaj przesiany cukier puder i mleko w proszku. 
  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Gotowy krem śmietankowy wyłóż na czekoladowe herbatniki.
  • Całość oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka




Źródło przepisu: ilovebake.pl

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger